Kult(ura)

Umjetničko veče u čast akademskog slikara Zdravka Novaka (FOTO)

Održana manifestacija Srpskog prosvjetnog društva „Prosvjeta” u povodu 90. rođendana akademskog slikara Zdravka Novaka, jednog od najznačajnijih stvaralaca u društvenoj povijesti Tuzle, koji je ostavio duboke brazde u likovnoj, muzičkoj i sportskoj tradiciji Tuzle.

 

Galerija portreta u Tuzli je u četvrtak (18.4.) bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a skup je u ime „Prosvjete” pozdravila prof. Mirana Lazarević. O sportskim doprinosima Zdravka Novaka govorio je Enver Bijedić, istakavši da je Novak prvi i višestruki bh. šampion u tenisu, s početka 50-tih godina, o muzičkoj putanji Zdravka Novaka  govorio je Mustafa Sušić, koji je posebno istakao formiranje Big benda u Tuzli 1957. godine, kao i činjenicu da je Novak  kao saksafonista bio član orkestra Radio-televizije Beograd 60-tih godina.

Fatmir Alispahić je, između ostalog, rekao:

Ako se spisateljsko umijeće mjeri vještinom iskazivanja u različitim rodovima, onda je vještina slikarskog umjeća srazmjerna iskazivanju u različitim slikarskim tehnikama. Zdravko Novak je likovni poliglota, radio je pavte – kovane slike, tapiserije, slikao u ulju, temperama, pastelu, nezaboravni su njegovi crteži stare Tuzle, prvi je savremeni dizajner u Tuzli, radio je stotine grafičkih rješenja za knjige, logotipe, industrijske proizvode, plakate, stvorio mnoge vizuelne identitete, i na kraju, bavio se umjetničkom fotografijom.  Ako se naučni dometi mjere brojem objavljenih radova i korištenih citata, onda se u likovnom svijetu ti dometi mjere obimom bibliografije tekstova koji su napisani o nekom slikaru. Akademski slikar Zdravko Novak je vlasnik jedne od najobimnijih bibliografija među našim slikarima. O njegovom djelu su pisali: Dr. Mustafa Šehović, Vera Vitorović, Mustafa Hadžialić, Vojislava Vasiljević, Izet Handžić, Aleksandar Adamović, Atif Kujundžić, Dr. Samir Delibegović Dedić, Mirza Mukić,  Želimir Mlađenović, Dr. Husein Sušić, Vojislav Vujanović, Ćazim Sarajlić, Branislav Pero Štumpf, Vinko Krajtmajer, Faruk Ibrahimović, i više puta Nijaz Alispahić.

 

F.A./boljatuzla.ba

Na vrh