Aktuelno

Ukrajinski borci u opkoljenoj čeličani Azovstal obećavaju da će se boriti do kraja

Ukrajinski borci u opkoljenoj čeličani Azovstal u jugoistočnoj luci Mariupolj, koji su posljednji bastion odbrane ruskim snagama u tom gradu, obećali su da će nastaviti borbu dok su živi.

– Nastavit ćemo se boriti sve dok smo živi kako bismo odbili ruske okupatore – rekao je na internetskoj konferenciji za novinare kapetan Svjatoslav Palamar, zamjenik komandanta ukrajinskog puka Azov.

– Nemamo mnogo vremena jer smo izloženi intenzivnom granatiranju – rekao je, moleći međunarodnu zajednicu da pomogne u evakuaciji ranjenih vojnika iz fabrike.

Borac Illia Samoilenko koji je također učestvovao na virtualnoj konferenciji, rekao je da još imaju oružje, streljivo i vodu te da su spremni boriti se koliko god mogu.

– Možemo umrijeti u svakom trenutku… Naša poruka je da naši napori ne smije biti izgubljeni – kazao je Samoilenko, pozivajući ukrajinsku vladu da se više oslanja na nastavak borbe protiv ruskih snaga nego na nadu da se Moskva može smiriti pregovorima.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je kazao da je više od 300 civila spašeno iz fabrike Azovstal te da će se vlasti sada fokusirati na evakuaciju ranjenika i medicinskog osoblja, te na pomoć stanovnicima drugih mjesta u Mariupolju i okolnim naseljima da se izvuku na sigurno.

Palamar je rekao da ne može potvrditi da su svi civili evakuirani iz fabrike jer ukrajinski borci nisu u mogućnosti provjeriti i očistiti sva bombardirana područja, prenio je Reuters.


Komentari
Na vrh