Aktuelno

Ukrajinska vojska prinudila ruske trupe na povlačenje iz predgrađa Kijeva, Rusija ispalila više od 1.100 projektila na Ukrajinu od početka invazije

Ukrajinska vojska saopćila je u utorak ujutru da je prinudila na povlačenje ruske trupe iz strateški važnog predgrađa Kijeva nakon žestokih borbi. Teritorija koju su osvojili omogućila je ukrajinskim snagama da preuzmu kontrolu nad ključnim autoputem na zapadu zemlje i da blokiraju ruske vojnike da okruže Kijev iz pravca sjeverozapada.

 

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopćilo je, međutim, da su ruske snage koje se kreću prema Kijevu bile u stanju da djelimično osvoje ostala sjeverozapadna predgrađa Buča, Hostomel i Irpin, od kojih su neka bila pod napadima skoro otkako je Rusija pokrenula invaziju na svog susjeda krajem prošlog mjeseca, prenosi AP.

 

 

Visoki američki vojni dužnosnik, pod uslovom da ostane anoniman kako bi razgovarao o procjeni vojske, rekao je da je Rusija povećala zračne letove u posljednja dva dana, izvodeći čak 300 letova u posljednja 24 sata, te da je ispalila više od 1.100 projektila na Ukrajinu od početka invazije, prenosi AP.

U videoobraćanju u ponedjeljak navečer, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je one koji pružaju otpor  Rusiji.

“Nema potrebe organizirati otpor. Otpor za Ukrajince je dio njihove duše”, rekao je Zelenski.


Komentari
Na vrh