Aktuelno

Ukrajinci objavili snimku drona kako se zabija u ruski raketni sistem

UKRAJINSKA vojska objavila je snimku uništenja ruskog bacača raketa. Radi se o moćnom termobaričnom raketnom bacaču TOS-1A koji zovu i Suncopek.

Na snimci koju je objavila ukrajinska vojska vidi se bacač raketa dok ispaljuje projektile. Prema njemu ide dron koji u jednom trenutku malo skreće, a zatim se zabije u vozilo na tlu. Radi se o, po svoj prilici, dronu kamikazi. Snimka nije neovisno potvrđena.

 

Ukrajinci su i prije 20-ak dana tvrdili da su uništili TOS-1A. Snimku gorućeg vozila tada je objavila agencija Nexta.

 

 

Kako funkcionira ovo zabranjeno oružje?

Kako piše CNN, radi se o oružju koje je zabranjeno Ženevskom konvencijom zbog njegove posebne brutalnosti. Naime, ovo oružje ima sposobnost da usisa sav zrak u dosta velikom radijusu. Ljudima koji se nađu u blizini doslovno se isisa zrak iz pluća. Riječ je o oružju koje ima cilj i sposobnost ubiti što više ljudi na malom prostoru.

 

Ovo oružje funkcionira tako što prvi naboj detonacijom otvara spremnik s gorivom i rasprši gorivo poput oblaka koji može prodrijeti u bilo koju zgradu, bunker ili tunel koji nije hermetički zatvoren.

Drugi ga naboj potom detonira i proizvede golemu vatrenu kuglu. Detonacija usisava kisik iz okolnog zraka kako bi proizvela eksploziju izuzetno visoke temperature, što onda obično proizvodi val eksplozije znatno dužeg trajanja od detonacije konvencionalnih bombi.

Eksplozija vakuumske bombe može pretvoriti zahvaćena tijela žrtava u paru. Ovo oružje može u jednom udaru uništiti nekoliko gradskih četvrti, pisao je Reuters a prenosi index.hr

Na vrh