Aktuelno

Ukrajina: Počinje evakuacija stanovništva iz Mariupolja, Gradonačelnik MARIUPOLJA: Rusi pucaju po gradu dok traje evakuacija

Mariupolj, lučki grad s 450.000 stanovnika, od četvrtka je opkoljen ruskim snagama i pod teškim granatiranjem, bez struje i vode.

Rusija i Ukrajina dogovorile su privremeni prekid vatre u dva ukrajinska grada na jugoistoku – Mariupolju i Volnovahi, zbog uspostave humanitarnih koridora.

Mariupolj, lučki grad s 450.000 stanovnika, od četvrtka je opkoljen ruskim snagama i pod teškim granatiranjem, bez struje i vode.

Volnovaha se nalazi između Mariupolja i Donjecka, koji kontrolira Rusija, i također je izložena borbama od početka invazije.

Ruske snage ranije su najavile da će obustaviti borbe kako bi civilima ovih gradova bio omogućen izlazak i siguran prolaz.

Ruska vojska nastavlja s napadima i na druge ukrajinske gradove. Pod snažnom paljbom ponovno je strateški grad Černjihiv.

Sirene za uzbunu oglasile su se i u Kijevu. U mjestu Bišivu, južno od glavnoga grada, u zračnom napadu ubijena je jedna, a ranjene četiri osobe. Ukrajinske vlasti kažu da su pokrenule krivičnu istragu o napadu. Prema posljednjim podacima ukrajinskih zvaničnika, u zračnim napadima ubijeno je 47 osoba, javlja Saša Delić, izvještač Al Jazeere.

 

BBC javlja kako zaprimaju izvještaje da se prekid vatre ne poštuje na kraju evakuacije rute iz Mariupolja. Sad se javio i zamjenik gradonačelnik tog grada Serhij Orlov, koji kaže da Rusi nastavljaju s napadima na grad.

“Rusi nas nastavljaju bombardirati, koriste artiljeriju. Ovo je ludilo”, rekao je Orlov.

“Nema prekida vatre u Mariupolju i nema prekida vatre uz evakucijsku rutu. Naši civili su spremni na bijeg, ali ne mogu pobjeći dok traje granatiranje”, rekao je Orlov.

Prema ranijoj objavi gradskog vijeća Mariupolja, u regiji Zaporižja, gdje su trebali biti evakuirani civili, ne prestaje se pucati.

Ukrajinski dužnosnici pregovaraju s ruskom stranom kako bi potvrdili prekid vatre uz cijelu evakuacijsku rutu, stajalo je u objavi.

Na vrh