Tuzla

UKC Tuzla otvara telefonsku liniju za oboljele od epilepsije

Klinika za neurologiju Univerzitetsko – kliničkog centra Tuzla nizom aktivnosti obilježit će 26. mart – Svjetski dan podrške oboljelima od epilepsije – Purple Day.

O toj temi bilo je danas govora na pres-konferenciji u UKC Tuzla, a dr. Lejla Zonić je podsjetila javnost kako je Klinika za neurologiju veće desetak godina ambasador Bosne i Hercegovine u obilježavanju “Ljubičastog dana”.

Načelnik Klinike za neurologiju prof.dr Zikrija Dostović ističe kako ljekari i uposlenici čine maksimalne napore da uvijek budu na raspolaganju pacijentima.

– Klinika za neurologiju je prepoznatljiva u regiji. Niz godina obilježavamo ovaj dan, a cilj je da se približimo našim pacijentima. Specifičnost oboljelih je da su mlađe životne dobi, a tim pacijentima želimo pružiti podršku. Planirali smo u dogovoru s menadžmentom da otvorimo telefonsku liniju jednom sedmično u trajanju od sat vremena gdje ćemo telefonski komunicirati sa pacijentima i odgovarati na njihove upite – kaže prof.dr Zikrija Dostović.

Prim.dr Larisa Kovačević pojasnila je s kakvim se problemima oboljeli od epilepsije susreću te da je neophodno da se takvim osobama u vrijeme epileptičnih napada na adekvatan način pomogne.

 

– Epilepsija je jedna od najčešći neuroloških oboljenja. Jedan odsto svjetske populacije su osobe sa epilepsijom. Epilepsija podrazumijeva ponavljanje krize svijesti. Pacijent se mora nositi s tim da svakodnevno uzima preporučenu terapiju. Što se tiče liječenja epilepsije morate steći povjerenje kod pacijenta da bi uzimao terapiju, dolazio na kontrole itd. Stvarno se trudimo da našim pacijentima uvijek budemo dostupni. Ali, evo, otvorit ćemo i savjetovanje putem telefonske linije i bit ćemo još bliži njima – kaže ona.

Doktorica Lejla Avdić je navela aktivnosti koje će se realizovati od 26. marta do 1. aprila ove godine.

– Klinika za neurologiju UKC Tuzla preko deset godina je ambasador Purple day u BiH i tom preriodu provodili smo niz aktivnosti. Planirali smo da 25 marta u 11.00 sati na Trgu slobode podijelimo promotivni materijal i družimo se sa našim građanima, ali i da ih edukujemo kako pružiti prvu pomoć u slučaju epileptičnog napada. Pridružit će se i učenici iz osnovne škole, a imamo i dugogodišnju saradnju sa Gradom Tuzla pa će od 25. marta do 1. aprila drvo na Trgu slobode biti ukrašeno ljubičastim lampicama kao znak podrške oboljelima od epilepsije – istakla je dr. Lejla Avdić.

Na vrh