Politika

UKC Tuzla odogovorio KO SDP-a

Univerzitetski klinički centar Tuzla upućuje demant na lažne navode saopštenja KO SDP BiH Tuzla u kojem je navedeno “Odnos menadžmenta UKC Tuzla prema pacijentima i uposlenicim sve bezobzirniji. Nemar i nesposobnost uprave UKC Tuzla u nepovoljan položaj je sada doveo i uposlenike UKC Tuzla, kojima se, po našim saznanjima, već nekoliko mjeseci ne uplaćuju doprinosi i većina ih biva uskraćena i za zdravstvenu zaštitu“.

 

Menadžment Univerzitetskog klinički centar Tuzla želi upoznati javnost da su svi doprinosi i porezi uredno i redovno uplaćivani čemu u prilog govori Izvještaj o utvrđenom inspekcijskom nadzoru Federalne porezne inspekcije, koja je u našoj Ustanovi boravila oko mjesec dana.

 

Također, želimo izvijestiti javnost da su u toku jučerašnjeg dana na Klinici za ortopediju i traumatologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla uspješno urađene tri operacije kičme sa ugradnjom implantata. Tokom posljednja tri mjeseca na ovoj klinici je urađeno 38  operacija sa ugradnjom implantata.

 

Javnost smo već upoznali sa procedurom nabavke linearnog akceleratora. Univerzitetski klinički centar Tuzla je u martu 2023. godine objavio tender za nabavku novog linearnog akceleratora, ali zbog uložene žalbe na tendersku dokumentaciju od strane jednog od proizvođača i zakonske obaveze proceduralnih aktivnosti Agencije za javne nabavke pomenuta tenderska dokumentacija se trenutno nalazi u Uredu za razmatranje žalbi BiH.

 

Demantujemo i navode “Kao posljedica neodgovornog, bahatog i nestručnog odnosa menadžmenta UKC Tuzla evidentan je smanjen obim pružanja zdravstvenih usluga na što kontinuirano upozoravamo”.

Želimo vas upozoriti da je iznošenje lažnih informacija kažnjivo Zakonom o zaštiti od klevete FBiH. Širenjem lažnih vijesti i spinovanjem unosite nemir među naše pacijente i nanosite štetu ugledu Ustanove zbog čega menadžemt razmatra mogućnost podizanja tužbe protiv lica koja su učestvovala u kreiranju navedenog saopštenja.

Broj pruženih zdravstvenih pregleda i usluga u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla na godišnjem nivou u kontinuitetu iznosi oko 4 miliona, a za prva tri mjeseca tekuće godine, u ovoj ustanovi je ostvareno više od milion pregleda i usluga.

 

Rekonstrukcija liftova na Klinici za interne bolesti je bila jedan od naših prioriteta s obzirom da je za vrijeme predhodnog menadžmenta nadležna inspekcija, zbog životne ugroženosti pacijenata i osoblja, zabranila korištenje istih.

 

JZU Univerzitetski klinički centar Tuzla je etablirana zdravstvena ustanova prepoznatljiva i u zemljama regije kao lider u pružanju zdravstvenih usluga i nedopustivo je da  pojedini politički subjekti ovu ustanovu koriste za sakupljanje jeftinih političkih poena čime unose nesigurnost među pacijentima i građanima.

 

Ovakva saopštenja koja su bazirana na neistinima više govore o onima koji ga pišu nego o onima o kojima pišu. Zahtjevamo da prestanete sa spinovanjima i iznošenjem lažnih informacija kojima obmanjute javnost i unosite nemir među građane Tuzlanskog kantona.

 

V D DIREKTOR

Prof. dr. med. sc. Denijal Tulumović

 

Na vrh