Aktuelno

UKC Tuzla dobio četiri nova aparata za dijalizu vrijednosti preko 100.000 KM

Zahvaljujući donaciji kompanija Tom-Cat, Euro-Prost, Babilon i Deling, Univerzitetski klinički centar Tuzla od danas je bogatiji za četiri nova dijalizna aparata. Akcija za donaciju ove veoma značajne opreme pokrenuta za vrijeme dok je premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović bio na čelu Klinike za nefrologiju i dijalizu Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Nefrologija_Donacija_aparata_1_15_11_2019

 

Kako je danas rečeno, cilj ove akcije je informisati javnost i potaknuti sve one koji imaju mogućnost da pomognu u nabavci medicinske opreme.
“Moja želja je da našim dijaliznim pacijentima omogućimo maksimalnu podršku i dijaliziranje na mašinama koje im daju mogućnost za dalje liječenje, koje im produžuju život i svakako kvalitet života”, rekao je premijer Tulumović, te je ovu priliku iskoristio i da se zahvali i našoj dijaspori širom Evrope koji su također učestvovali u donaciji. Pored već doniranih aparata, UKC Tuzla će dobiti još dva.
“Za nekoliko dana nam slijedi i donacija još dva aparata za hemodijalizu, što je ukupno šest novih aparata koji će značajno unaprijediti proces hemodijalize i biće nam od velike koristi”, rekao je Vahid Jusufović, v.d. direktora Javne zdravstvene ustanove UKC Tuzla.
Enisa Mešić, v.d. načelnica Interne klinike, šefica Odjeljenja za nefrologiju, hemodijalizu i transplantaciju ističe da je bh. javnost upoznata sa stanjem u kakvom se nalaze dijalizni centri u BiH.
“Naša je dužnost da se na svaki mogući način pobrinemo da se to stanje poboljša. Ova donacija će značiti puno za naše bolesnike”, istaknula je Mešić, te dodala kako trenutno na ovom odjeljenju ima 25 dijaliznih mjesta.
“Radimo u četiri smjene svih sedam dana u sedmici. Naših je bolesnika oko 170, plus Gračanica i Živinice, to je oko 300 hroničnih bolesnika, ne računajući akutne koji također trebaju da se dijaliziraju”, kazala je Mešić.
Na pitanje kako objašnjava da su privrednici donirali aparat Mešić ističe da društvo uvijek učestvuje na neki način.
“Uvijek društvo učestvuje u finansiranju zdravstvene zaštite, bolnice, tako da ovo nije ništa neobično. Pamtim i prije rata kad su neke fabrike kompleksi isto tako učestvovali u opremanju bolnica”, zaključila je Mešić.
Trenutno je preko 50% dijaliznih aparata prešlo maksimum radnih sati koji trebaju da pređu, upravo iz tog razloga Mešić ističe kako još uvijek nedostaje i dijaliznih aparata i ultrazvučnih. Međutim, kaže da će još biti aparata koje će trebati obnavljati i popravljati, zbog toga naglašavaju kako im svaka pomoć od privrednika može biti od velikog značaja.
Šefik Husić, dipl. medicinski tehničar na Odjeljenju za nefrologiju, hemodijalizu i transplantaciju se zahvaljuje donatorima i poziva sve koji su u mogućnosti da pomognu.
“Ovo je za nas veliki dan i dokaz da je sve moguće. S obzirom da smo bili u deficitu s mašinama uputili smo uz Udruženje dijaliznih bolesnika inicijativu prema privrednicima koji su pokazali dobru volju, i pozivamo sve ljude dobre volje na društvenu odgovornost da pomognu u onom smislu u kojem mogu”, kaže Husić.

Na vrh