Ugostitelji TK pisali upravi pojedinih Gradova/Općina te resornom Ministarstvu

22.04.2021. 


Pri Privrednoj komori TK formirana je Grupacija ugostitelja TK koja se danas sa svojim zahtjevima obratila pojedinim gradskim/općinskim upravama te resornom Ministarstvu. Njihova pisma prenosimo u cijelosti …

 

Zahtjevi Grupacije ugostitelja TK

 

Poštovani,

želimo vas informisati da je u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla, formirana Grupacija ugostitelja Tuzlanskog kantona. Shodno Pravilniku o radu komorskih udruženja, Grupacija će djelovati u okviru Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam.

Na konstituirajućoj sjednici održanoj u Komori 1. aprila 2021. godine, predstavnici ugostiteljske djelatnosti sa područja Tuzlanskog kantona su izabrali Odbor Grupacije, delegirali svoje članove u ovo tijelo i izabrali rukovodstvo Odbora.

Dogovoreno je da se u narednom periodu intenzivno radi na stvaranju kvalitetnijih rješenja za probleme u oblasti ugostiteljstva, posebno problema nastalih proglašenjem pandemije izazvane pojavom Corona virusa.

Na konstituirajućoj sjednici je odlučeno da se iz prilično velikog broja pitanja koje je neophodno rješavati po hitnom postupku a u cilju očuvanja radnih mjesta i općenito ugostiteljske djelatnosti na području Tuzlanskog kantona, fokusira prva grupa pitanja i problema koji su u vidu zahtjeva upućeni na razmatranje Ministarstvu za finansije, Ministarstvu za trgovinu, turizam i saobraćaj i Vladi Tuzlanskog kantona.

Na 2. sjednici Odbora Grupacije održanoj 21. aprila 2021. godine, predstavnici ugostiteljske djelatnosti sa područja Tuzlanskog kantona donijeli su zaključak da zahtjevi za rješavanje određenih problema, pohitnom postupku upute  svim gradovima i općinama, gradskim i općinskim vijećima na području Tuzlanskog kantona.

 

S tim u vezi, obraćamo vam se sa zahtjevima:

  1. Po hitnom postupku, da se donese odluka kojom će se procentualno smanjiti, odnosno, subvencionirati režijske troškove ( kirije, komunalije..kao što je dijelom učinila Gradska uprava Tuzla) i da se obezbijede sredstva za subvencioniranje plata radnika u ugostiteljstvu
  1. Da se sa eventualnim pojašnjenjima, izmjenama i dopunama, Odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, dostavi svim ugostiteljskim objektima na području gradova/općina, da se ista Odluka dostavi MUP TK i svim policijskim upravama i da se insistira na doseljdnom primjenjivanju Odluke.
  1. Da se pripremi Prijedlog  izmjene tarifa općinskih/gradskih komunalnih i preduzeća centralnog grijanja kao i Prijedlog za oslobađanje parking tarife u  gradskim/općinskim centrima poslije 19,oo sati.
  1. Da se u potpunosti zabrani ili žestoko sankcioniše svaki vid većeg okupljanja građana na jednom mjestu uz stvaranje buke, ispijanje alkohola, neprimjereno ponašanje, što uveliko nanosi štetu ugostiteljskom sektoru u toku ljetne sezone, a isto tako prikazuje lošu sliku centralnog dijela svakog grada/općine.

 

Zahtjevi su upućeni s ciljem očuvanja ugostiteljske djelatnosti, očuvanja radnih mjesta, sprječavanja zatvaranja objekata, otpuštanja radnika i prijavljivanja radnika na evidenciju Zavoda za zapošljavanje.

U nadi da ćete u što kraćem roku razmotriti navedene zahtjeve i u očekivanju pozitivnog odgovora, srdačno vas pozdravljamo.

 

 

Dopune zahtjeva Grupacije ugostitelja TK prama Vadi TK

Poštovani,

želimo vas informisati da je Grupacija ugostitelja Tuzlanskog kantona koja djeluje u okviru Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla, održala 2. sjednicu Odbora Grupacije.

Na 2. sjednici Odbora Grupacije održanoj 21. aprila 2021. godine, predstavnici ugostiteljske djelatnosti sa područja Tuzlanskog kantona su donijeli dopune ranije proslijeđenih zahtjeva.

U cilju ostvarivanja partnerskih odnosa sa Vladom TK i resornim ministarstvima a u ciju zajedničkog iznalaženja kvalitetnijih rješenja za probleme u oblasti ugostiteljstva, posebno problema nastalih proglašenjem pandemije izazvane pojavom Corona virusa, članovi Grupacije su donijeli dopunu zaključaka i zahtjeva.

Zaključak je da se po hitnom postupku uputi dopis Vladi i resornim ministarstvima za zahtjevima za hitno rješavanje problema koji opterećuju rad ugostiteljske djelatnosti na području Tuzlanskog kantona.

 

S tim u vezi, obraćamo vam se sa zahtjevima da se:

  1. Po hitnom postupku poduzmu aktivnosti na vraćanju policijskog sata sa 21,oo na 23,oo sata.
  2. Da se po hitnom postupku razmotri mogućnost povećanja broja osoba koje borave u zatvorenom prostoru, sve po ugledu na Hercegovačko-neretvanski kanton.
  3. Da se po hitnom postupku razmotri i donesu izmjene i dopune Odluke koja definiše produženje radnog vremena, sve u okviru zakonskih regulativa a sa ciljem da se maksimalno pogoduje radu i opstanku ugostiteljske djelatnosti.

 

Još jednom želimo istaći da je sve aktivnosti potrebno poduzimati uz obavezno i kontrolisano (neselektivno) poštivanje epidemioloških mjera, sankcionisanje (neselektivno) prekšilaca naredbi, mjera i propisa.  Ponovo ističemo da bi se rješavanjem problema predočenih u navednim zahtjevima, dao značajan doprinos opstanku ugostiteljske djelatnosti i izbjegao neželjeni scenario zatvaranja objekata, otpuštanja radnika i prijavljivanja velikog broja na evidenciju, ionako prilično opterečenog  Zavoda za zapošljavanje TK.

Uz iskrenu zahvalnost na pokazanoj želji i volji da se zajednički riješe problemi privrednika Tuzlanskog kantona, te u nadi da ćete u što kraćem roku razmotriti navedene zahtjeve i u očekivanju pozitivnog odgovora,

srdačno vas pozdravljamo.

 

Sekretar Udruženja za trgovinu                                                              Predsjednik Grupacije
ugostiteljstvo i turizam                                                                                            ugostitelja TK

 

Dino Kalesić                                                                                                            

 BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!