BiH

Udruženje “Grom u njedrima Igmana” producirali film o Čedomiru Domuzu, heroju Armije BiH

Udruženje „Grom u njedrima Igmana“ i Naša riječ u koprodukciji sa BH Telecomom producirali su film o Čedomiru Domuzu, heroju Armije Republike Bosne i Hercegovine koji je poginuo 30.07.1992 godine, a koji potpisuje autor dokumentarnih filmova Armin Čolaković. Tim povodom u prostorijama Kulturnog sportskog centra u Hadžićima održana je press konferencija na kojoj je najavljen program obilježavanje tridesete godišnjice pogibije Čedomira Domuza kao i premijerno prikazivanje filma „Čedomir Domuz – Grom u njedrima Igmana“. Na press konferenciji govorili su Sanja Domuz Sadiković, kćerka Čedomira Domuza te autor filma Armin Čolaković.

 

“Armin Čolaković je bio prvi koji se konkretno javio i izrazio želju da bude autor filma. Ono što je nama specifično za autora filma jeste činjenica da je on naših godina, bio je dijete u ratu i zaista mi je bilo drago vidjeti da se generacije ljudi koji nisu direktno učestvovale u odbrani Bosne i Hercegovine od agresije, interesuju za tekovine odbrambeno – oslobodilačkog rata.” – rekla je Sanja Sadiković, kćerka Čedomira Domuza i predsjednica Udruženja Grom u njedrima Igmana.

 

 

„Ono što je meni cilj da prikažem ovim filmom je ko je zaista bio Čedomir Domuz. Znamo mi dosta o njegovim herojskim podvizima i svemu onome što je radio, ali moj cilj je da prikažem Čedu kakav je bio kao čovjek prije agresije. Zaista kroz ovaj film sam još više uvidio da Bosna i Hercegovina je Čedomir Domuz” – rekao je Armin Čolaković, autor filma o heroju sa Brezovače.

 

Produkciju filma pored BHTelecoma finansijski su podržali Kabinet potpredsjednika Federacije BiH gospodina Milana Dunovića, Fond Memorijala Kantona Sarajevo, Općina Hadžići te društveno odgovorna firma Prox d.o.o Blažuj.

 

Trideseta godišnjica pogibije Čedomira Domuza obilježava se u subotu, 30.07.2022 godine sa početkom u 12 sati na Brezovači, gdje je planirano polaganje cvijeća i odavanje počasti šehidima i palim borcima Bosne i Hercegovine, kao i u Multimedijalnoj sali Općine Hadžići sa početkom u 13 sati.

Komentari
Na vrh