Vijesti

Udruženja građana slovenačkog porijekla Tuzla obilježilo 25 godina rada

Udruženje građana Slovenačkog porijekla Tuzla pod motom „25 godina s Vama“,  ove godine obilježava značajan jubilej, 25 godina djelovanja i tim povodom, u subotu 22. septembra 2018.godine, u Kristalnoj dvorani hotela Tuzla, upriličena je SVEČANA AKADEMIJA, na kojoj su prisustvovali ambasadorica R Slovenije u BiH Nj.E. Zorica Bukinac, predstavnici Kantona i Grada Tuzle, gosti iz Slovenije, članovi slovenačkih udruženja iz Zenice, Kaknja, Breze, te brojni građani i članovi ovog Udruženja.

Svečana Akademija otvorena je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, te izvođenjem himne Republike Slovenije zajedničkim nastupom Ženskog zbora „Slovenčice“ Tuzla i Ženskog zbora „Sanje“ iz Nove Gorice.

Nakon kratkog uvoda sa tekstom o prvim početcima nastajanja Udruženja i njegovom djelovanju svih prethodnih 25 godina, usljedio je nastup Tuzlanskih mažuretkinja pod  vodstvom članice Slovenačkog udruženja AmireSalković.

U Udruženju se posebna pažnja posvećuje očuvanju slovenačkog jezika, kulture i običaja slovenačkog naroda, te se prostorijama Udruženja kontinuirano organizuje nastava slovenačkog jezika i kulture za djecu i odrasle koju vodi nastavnica Slavica Pavlović. Učenici su potomci treće i četvrte generacije Slovenaca u Tuzli i oni su se predstavili izvođenjem recitala, te na taj način publici predstavili prekrasne slovenačke pokrajine.

Ženski zbor „Slovenčice“. osnovan je u okviru Slovenačkog udruženja 2009. godine.U zboru danas aktivno pjeva 26 članica pod vodstvom dirigentice Lejle Mulaosmanović, a one su se predstavile  slovenačkim pjesmama,  Po jezeru, Lipa i Slovenka sem, uz klavirsku pratnju gošće iz Nove Gorice, pijanisticeAnicaFurlan. Ovom prilikom, pojedinim dugogodišnjim članicama zborai dirigentici dodijeljenoje priznanje Javnog sklada Republike Slovenije za kulturne djelatnosti – brončana Gallusovaznačka za pet godina angažovanja na polju muzičke kulture.

Gosti Svečane Akademije bili su Ženski zbor „SANJE“ iz Nove Gorice, Slovenija koji djeluju u okviru istoimenog društva, a prošle godine su slavili 20 godina postojanja. Zbor vodi  dirigenticaIngridKragelj, a na svim njihovim nastupima prati ih  pijanisticaAnicaFurlan. Tuzlanskoj publici predstavilisu se slovenačkim pjesmama  Veseli pastir, Na tujihtleh,  V maju, Sonce ljubo, Slovenija od kod lepote tvoje, a za kraj su publiku  iznenadili otpjevavši divnu bosansku sevdalinku Kad ja pođoh na Bembašu.

Na kraju akademije je predsjednica Udruženja Dragica Tešić istakla, da je u periodu od dvije ipo decenije djelovanja Udruženje zaista mnogo toga uradilo na polju njegovanja slovenačkog jezika, kulture i običaja slovenačkog naroda, te da su Ženski pjevački zbor „Slovenčice“ i Likovna sekcija, nosioci kulturnih aktivnosti Udruženja, po kojima smo poznati u Tuzli, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i regionu. Dodala je da brojni kulturni događaji koje je organiziralo Udruženje svih ovih godina nisu značajni samo za Slovence nego i za ostale stanovnike Tuzle i Tuzlanskog kantona, jer Udruženje svojim djelovanjem nastoji doprinijeti oblikovanju kulturne ponude u gradu, pokazati žiteljima Grada i Kantona da su Slovenci dio ove lokalne zajednice, da njeguju svoj jezik i kulturu i da imaju šta pokazati.

U povodu ovog značajnog jubileja, Udruženje je u znak zahvalnosti za podršku svih ovih godina, dodijelilo slike nastale na likovnim kolonijama „Slovenci u Tuzli“i knjigu „Amalija“ Veleposlaništvu Republike Slovenije u Sarajevu, Uredu Vlade Republike Slovenije za Slovence u pograničnim područjima i po svijetu, Gradu Tuzla, Vladi Tuzlanskog kantona, Bosanskom kulturnom centru Tuzla i Hotelu Tuzla,  a  Ministarstvu za obrazovanje i sport TK  biće uručeno 130 knjiga „Amalija“, biografija Amalija Lebeničnik, za sve osnovne i srednje škole Tuzlanskog kantona.

Svečana akademija je završena zajedničkim nastupom Ženskog zbora „Slovenčice“ i Ženskog zbora „Sanje“, koje su nadahnuto izvele kompoziciju „Slovenska dežela“.

Program su vodile novinarka i radijska voditeljica Edita Žugelj iz Slovenije i voditeljica AsjaKavgić iz Tuzle.

Nakon završetka Svečane akademije, uslijedilo je u Kristalnoj dvorani druženje svih učesnika i gostiju uz zvuke slovenačke muzike.

 


Komentari

Na vrh