Aktuelno

Učesnici krenuli na ovogodišnji Marš mira

I ove godine iz Nezuka, mjesta koje je preživjelim žrtvama pada Srebrenice značilo spas, krenuo je Marš mira. Učesnici Marša mira će u etapama pješačiti istočnom Bosnom od Nezuka, do Potočara i Srebrenice – obrnutim smjerom od onoga kojim su Srebreničani u julu 1995. godine bježali pokušavajući doći do slobodnog teritorija. I ove godine u Maršu će učestvovati više hiljada ljudi.

Učesnicima Marša danas se obratio i premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović, te im se zahvalio što svojim učešćem pomažu da se genocid u Srebrenici nikada ne zaboravi.

„Na ovaj način cijeloj Evropi i svijetu šaljemo poruku suživota i pomirenja. U naredna 3 dana, preći ćete nešto više od 100 kilometara trase koja je za mnoge Srebreničane prije 24 godine značila život i spas. Organizacijom i učešćem u Maršu mira izražava se počast svim žrtvama genocida u Podrinju, ali istovremeno i razvija svijest građana o važnosti i značaju događaja koji predstavlja stradanje Bošnjaka na prostoru Podrinja ali i cijele BiH“, rekao je premijer Suljkanović.

Također, premijer je ukazao i na problem sistemskih pokušaja da se genocid u Srebrenici minimizira.

„Minimiziraju ga i samim tim što umjesto riječi „genocid“ koriste riječ „zločin“. Stvari se moraju zvati njihovim pravim imenom. Imenom koje je potvrđeno brojnim presudama domaćih i međunarodnih sudova. I vaše hodočašće doprinos je borbi protiv takvih i sličnih pokušaja minimiziranja genocida u Srebrenici. S te strane gledajući, i ovaj Marš mira ima veliku ulogu i značaj, da prkosno i ponosno ponovno stanemo u odbranu Srebrenice, Tomašice, Prijedora, Višegrada, Foče i drugih stratišta“, zaključio je Suljkanović.

Danas je u Nezuku sve prisutne učesnike „Marša mira“ pozdravio i ratni komandant odbrane Srebrenice Naser Orić koji je održao govor u kojem je pozvao sve učesnike da dostojanstveno odaju počast onima koji nisu uspjeli doći do slobodne teritorije. „Genocid nad Bošnjacima nije počeo 1995. godine već mnogo ranije. Počeo je i prije samoga početka rata. Od ‘92. do ‘95. željeli su uništiti sve što nije srpsko“ kazao je Orić i zahvalio se učesnicima Marša mira koji su došli iz Srbije.

Marš mira je pješački pohod, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile snage vojske i policije Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima „Sigurnosne zone UN-a“ – Srebrenica, u julu 1995. godine.

Ove godine po prvi put učesnici Marša mira će proći orginalnom trasom Kameničko Brdo kod Bratunca kuda su 1995. godine Podrinjci pokušavali pobjeći iz pakla Srebrenice. Riječ je o deset kilometara puta koji su prvi put prohodni i spremni za oko šest hiljada učesnika Marša Mira.

Marš mira traje tri dana, sa isto toliko etapa. Svaka od etapa duga je između 25 i 30 kilometara. Na potezu od Nezuka – kao polazišta, pa do Potočara – kao odredišta, učesnici prolaze slijedećom maršutom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

Ove godine smiraj u Memorijalnom centru Potočari naći će 33 žrtve genocida.

 

Na vrh