Aktuelno

Učešće oko 80 korisnika: Završen peti zimski rehabilitacioni kamp za djecu izliječenu od raka sa područja TK

Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti „PIPOL“ u sklopu projekta „Pobijedimo zauvijek mRAK“, čiji su generalni pokrovitelji Vlada FBiH i Federalno ministarstvo zdravstva, održalo je od 24.01. do 26.01.2020.godine u sportsko-rekreativnom centru S.R.C.A., petu po redu, zimsku rehabilitaciju za djecu i mlade izliječene od raka sa područja Tuzlanskog kantona.U projektu zimske rehabilitacije uzelo je učešće oko osamdeset korisnika.

Drugi dan zimskog rehabilitacionog kampa mališane je posjetio i Premijer FBiH, gospodin Fadil Novalić, te je tom prilikom iskazao snažnu podršku ovo projektu, radu Udruženja ali i svim drugim projektima koji imaju za cilj unapređenje cjelokupnog društenog položaja djece oboljele od raka.

Trodnevni boravak u čistoj ekološkoj sredini, na svježem planinskom zraku, doprinio je zaštiti i očuvanju općeg zdravstvenog stanja korisnika projekta. Mališani i mladi izliječeni od raka, u pratnji članova porodice, uživali su u zimskim radostima, skijanju i sankanju, rekreativnim šetnjama, obilasku ZOO vrta, kao i brojnim organizovanimedukativnim, zabavnim i rekreativnim sadržajima.

„Rak nije samo bolest pojedinca, rak je istovremeno i bolest porodice, a borba za potpuno ozdravljenje dugogodišnji je proces. Zimskom rehabilitacijom, kao i svim drugim aktivnostima koje su realizovane u sklopu projekta „Pobijedimo zauvijek mRAK“ željeli smo doprijeti do onih skrivenih i okom nevidljivih mjesta u dječijem tijelu koje lijekovi ne liječe, a to su dječija duša i dječiji duh. Kroz rehabilitaciju unaprijedili smo i proces resocijalizacije mališana i mladih izliječenih od raka, kao i članova njihovih porodica, koji su neizostavan dio procesa izliječenja i oporavka, čime smo doprinijeli unapređenju njihovog cjelokupnog društvenog položaja“.

Na vrh