Učenici u Tuzlanskom kantonu ponovo u školskim klupama

15.04.2021. 


Epidemiološka situacija na području Tuzlanskog kantona još uvijek je složena, dnevni broj pacijenata pozitivnih na Covid-19 još je visok, a više od 230 pacijenata je hospitalizirano na Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla, kazao je ministar zdravstva TK Božo Jurić.

– Cijeneći složenu epidemiološku situaciju nismo značajno odstupali od većine mjera koje su do tada bile na snazi – dodao je Jurić, govoreći o zaključcima koje je danas usvojio Krizni štab Ministarstva zdravstva TK.

Usvojene su dvije nove mjere i preporuke, a jedna od njih je da će se nastava na univerzitetima, visokoškolskim ustanovama, u srednjim i osnovnim školama realizirati kao prije uvođenja online nastave, dok predškolske ustanove i ustanove za rad s djecom s posebnim potrebama nastavljaju s radom.

– Imajući u vidu da se bliži kraj školske godine, odlučeno je da se učenici vrate u školske klupe, uz provođenje svih mjera – pojasnio je ministar Jurić, dodajući da će nastava u školama obustaviti ukoliko dođe do porasta broja oboljelih nastavnika ili učenika.

Druga mjera u odnosu na raniji period je da se dozvoljava izvođenje hladnog operativnog programa u općoj anesteziji u svim javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama bolničkog nivoa na području TK do nivoa od 30 posto redovnog operativnog programa.

Ove mjere stupaju na snagu od subote, 17. aprila.

Do daljnjeg na snazi ostaju naredbe i preporuke Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK donesene u ranijem periodu, koje se odnose na ugostiteljske objekte i javni prijevoz te obustavu posjeta domovima za stare i iznemogle osobe.

Također, na snazi ostaje i obustava izvođenja praktične nastave za sve učenike i studente koji je pohađaju u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama na području TK osim za studente XII semestra Medicinskog fakulteta što se odnosi na klinički staž.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!