Aktuelno

Učenici iz Tuzle, Brčkog i Odžaka uče kako pripremiti i implementirati projekte

Centar za ekologiju i energiju je održao radionice za ekološke sekcije u tri srednje škole: JUMS Hemijska škola Tuzla, JU Tehnička škola Brčko distrikt i Srednja škola Pere Zečevića iz Odžaka. Na radionicama su učenici imali priliku da se upoznaju sa problemom otpada i mogućnostima njegovog rješavanja, a educirali su se i o metodologiji pisanja projektnih prijedloga. Svi oni su pokazali izuzetnu kreativnost kod osmišljavanja projekta i spremnost da rade na samom projektu. Učenici zajedno sa svojim profesorima, voditeljima ekoloških sekcija, radena pripremi projektnih prijedloga koji će biti finansijki podržani iz projekta. Implementacija ova tri projekta će trajati od februara do maja 2018.

Kroz ovaj proces, u svakoj od tri škole će biti odabrano 7 najaktivnijih učenika koji će biti proglašeni eko liderima. Titula eko lidera im daje pravo učešća na eko kampu koji ima za cilj uspostavljanje i jačanje dijaloga i povezivanje učenika iz različitih škola.

Priprema i implementacija projekata i učešće u drugim projektnim aktivnostima će biti novo iskustvo za učenike i njihove profesore. Oni će poboljšatisvoje kapacitete i usvojitiodređene vještine vezane za pripremu i implementaciju kampanja i projekata, a stečeno znanje i iskustvo će im pomoći u njihovom daljem školovanju ili radu.

Na vrh