Aktuelno

U zemljotresu koji je pogodio Tursku i Siriju više od 5.100 poginulih i preko 20.000 povrijeđenih

Nakon jučerašnjeg katastrofalnog potresa magnitude 7.8 potvrđena je smrt više od 5100 ljudi.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je u toj zemlji umrlo 3549 ljudi. U Siriji su prijavljena 1602 smrtna slučaja.

Ranije danas Svjetska zdravstvena organizacija procijenila je da je oko 23 milijuna ljudi, uključujući 1.4 milijuna djece, pogođeno potresom.

Preopterećeni spasioci borili su se da izbave ljude zarobljene pod ruševinama pošto razmjeri katastrofe ometaju spasilačke napore, dok je broj žrtava razornog potresa u Turskoj i Siriji u utorak prešao 5000, piše britanska agencija Reuters. U turskom gradu Antakyi, blizu sirijske granice, gdje su se zgrade od 10 katova srušile na ulice, novinari Reutersa vidjeli su timove za spašavanje na jednoj od desetaka gomila ruševina.

Temperatura je bila blizu ništice dok je padala kiša, a u gradu nema ni struje ni goriva. Turske vlasti kažu da je oko 13.5 milijuna ljudi pogođeno u području koje se proteže na otprilike 450 km od Adane na zapadu do Diyarbakira na istoku i 300 km od Malatye na sjeveru do Hataya na jugu.

U Siriji su vlasti izvijestile o smrtnim slučajevima sve do Hame, oko 100 km od epicentra. U Turskoj se broj smrtnih slučajeva popeo na 3419 ljudi, rekao je potpredsjednik Fuat Oktay, dodajući da loše vrijeme otežava dopremanje pomoći u pogođena područja.

Na vrh