BiH

U UTORAK SJEDNICA PIC-a, ALI I PROTESTI Čemu vodi embargo na demokratiju?

Neformalna grupa građana pod nazivom “ReSTART”  nove proteste zakazane za 24. april pomjerila je na utorak 25. april s početkom u 16:30 sati ispred zgrade Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR BiH). Protesti se organiziraju pod sloganom  ‘Čemu vodi embargo na demokratiju?

“ReSTART BiH poziva građane Bosne i Hercegovine da u utorak 25.04.2023 s početkom u 16:30 sati ispred zgrade OHR direktno odlučuju o sudbini naše domovine.

 

Međunarodna zajednica je jedno pričala, a drugo radila. Donosila je presude i smjernice kako da naša vlast djeluje, a preko visokog predstavnika radila nešto sasvim drugo Visoki predstavnik Christian Schmidt koji je vlast iznad vlasti u našoj zemlji, svojim odlukama bi trebao da pomaže u implementaciji presuda Suda za ljudska prava u Strazburu, također, da primjeni Evropsku konvenciju za ljudska prava koja je iznad domaćeg prava u BiH, da nametne barem neke od 14 prioriteta Evropske komisije za BiH (zakone o VSTV, Obdusmenima…) koje Bosna i Hercegovina treba da ispuni. Umjesto toga, on se stavio u službu retrogradnih, segregacijskih, etno-feudalnih inicijativa koje kršeći suverenitet naše države, izvršava po nalogu Zagreba i Beograda.

Šta je posljedica takvog djelovanja? Visoki predstavnik je ovakvim pristupom podstakao NEKE političare (Dodik ovih dana sprema državni udar zbog bankrota RS-a) da nam vrate sjećanje na aprilski Bajram i događaje od prije 31 godinu. Može se primjeiti odgovarajuća sličnost u porukama i događajima u Skupštini RBiH (1992) i Parlamentu BiH/ NSRS u Banja Luci (ovih dana). Da li se ikada takvi, koji se igraju sa sudbinom nas i naše djece uplaše svoje odgovornosti, koja je posebno na Zapadu, jako bitna. Tamo političari kada se desi neka veća saobraćajna nesreća, iako nisu imali nikakvu direktnu (ili čak i indirektnu vezu) sa tim, podnose ostavke.

U nemogućnosti da na drugačiji način djelujemo mi iz neformalne grupe građana ReSTART BiH pozivamo građane iz cijele BiH, svih političkih opredjeljenja, da dođu na skup i iskažu svoje nezadovoljstvo sa onim što nam se radi od strane rukovodećih političara (njihovih botova, novinara, književnika…) i međunarodnih predstavnika. Ako oni nisu odgovorni prema ovoj zemlji, pokažimo im, da mi jesmo.

Tog dana ReSTART ponovo organizuje mirne proteste ispred OHR kako bi ovaj put dali priliku građanima Bosne i Hercegovine da javno na razglasu iskažu svoj stav povodom najavljenog novog nametanja izmjena izbornog zakona, a samim tim i dalje degradacije političkog sistema Bosne i Hercegovine.

Neformalna grupa građana ReSTART BiH se zalaže za modernu, liberalnu, građansku Bosnu i Hercegovinu, te u tom svojstvu odbijamo biti dio bilo kakvih međustranačkih konflikata, jer smo apsolutno nezavisni u svom djelovanju. Naše djelovanje danas je prvenstveno usmjereno na kritiku rada visokog predstavnika, koji svojom arogancijom i podaničkim odnosom prema samo jednoj političkoj stranci – HDZ-u vraća Bosnu u etno-feudalno političko uređenje.

Inače, taj dan sastat će se i ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (SB PIC), a nakon sjednice PIC-a navodno se očekuje i odluka Christiana Schmidta.

Visoki predstavnik će skoro sigurno donijeti odluku u vezi formiranja Federalne vlade, međutim, još se ne zna šta će biti sadržaj odluke”, rečeno je za Politicki.ba iz diplomatskih izvora u Sarajevu.

Na vrh