Kult(ura)

U utorak promocija dokumentarnog filma “Lične priče”

Pozivamo vas na promociju dokumentarnog filma: „Lične priče“ i Panel diskusiju na temu rodno zasnovanog nasilja nad ženama sa invaliditetom koje će se održati u utorak, 28. juna 2022. godine u prostorijama Galerije „Mandžić“ u Tuzli s početkom u 11:55 sati.

 

Promocija se organizuje u okviru projekta „Iskoračimo iz sjene – izgradnja snažnog ženskog vodstva u pokretu osoba s invaliditetom“ kojeg je u proteklom periodu realizovao „Informativni centar za osobe sa invaliditetom „Lotos“ Tuzla na području Bosne i Hercegovine, a finansiran je od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

 

Kroz projekat i mentoring program je aktualizirana posebno osjetljiva tema nasilja i diskriminacije kojima su osobe s invaliditetom u većoj mjeri izložene u svakodnevnom životu. Kao jedan od rezultata aktivnosti projekta, uočila se spremnost osoba s invaliditetom koje su učestvovale u projektu da podignu svoj glas i progovore o doživljajima nasilja.

 

Dokumentarni film ilustruje iskustva osoba s invaliditetom kroz rad i podršku među jednakima, s ciljem osnaživanja, osiguravanja jednakosti, ostvarivanja prava i dostojanstvenog života osoba s invaliditetom. Ta iskustva su predstavljena tokom snimanja i prikazivanja Forum teatra, što predstavlja ključnu temu dokumentarnog filma.

Nakon filma će uslijediti diskusija o oblicima i efektima nasilja koje doživljavaju osobe sa invaliditetom ali i odgovorima koje kao društvo možemo ponuditi kako bismo ga prevenirali.

Komentari
Na vrh