Eventi

U utorak predstavljanje novog broja časopisa za književnu i umjetničku kritiku, Novi Izraz na Filozofskom faklutetu

U utorak, 11. decembra 2018. u 13 sati, Filozofski fakultet i Odsjek za bosanski jezik i književnost organiziraju predstavljanje novog broja časopisa za književnu i umjetničku kritiku, Novi Izraz, koji izdaje P.E.N. Centar BiH, te razgovor s članovima i članicama P.E.N. Centra BiH o časopisnoj produkciji, o kulturi čitanja i uopće o značaju književnosti, jer književnost – kako stoji i u Povelji međunarodnog P.E.N. Centra –  ne poznaje granice i mora ostati zajednička vrijednost među ljudima.

Tom prilikom Filozofski fakultet ugošćuje:

  • Željka Ivankovića, glavnog urednika časopisa Novi Izrazi predsjednika Skupštine P.E.N. Centra BiH
  • dr. Andreu Lešić, članicu Upravnog odbora P.E.N. Centra BiH
  • Amelu Balić, generalnu tajnicu P.E.N. Centra BiH
  • Ervina Mujabašića, administratora u P.E.N. Centru BiH

Moderatorica razgovora je profesorica na Odsjeku za bosanski jezik i književnost, prodekanica za naučno-istraživački rad Filozofskog fakulteta, prof. dr. Anisa Avdagić, a koja je ujedno i članica P.E.N. Centra i članica redakcije časopisa Novi Izraz.

„Filozofski fakultet uvijek rado ugošćuje ugledne znanstvenike, književnike, istraživače ili umjetnike od kojih naši studenti, ali i šire građanstvo, mogu saznati nešto novo i na taj način obogatiti ili potvrditi vlastito mišljenje i djelovanje. Sretna sam što nam u goste dolaze uvaženi članovi i članice P.E.N-a, moje kolegice i kolege s kojima naš fakultet i naš odsjek dijele uvjerenje o važnosti promoviranja književnosti, jezičkih prava, slobode čitanja i slobode pisanja“, kazala je prof. dr. Anisa Avdagić.

Na vrh