Kult(ura)

U utorak otvaranje manifestacije “Dani sjećanja na genocid u Srebrenici” u BKC-u TK

Godišnjicu genocida u Srebrenici Bosanski kulturni centar TK ove godine će obilježiti trodnevnim programom pod nazivom “Dani sjećanja na genocid u Srebrenici” koji će u BKC TK u Tuzli trajati do 5. do 7. jula 2022.

Program će činiti tri događaja koja su kroz različite aspekte tematski vezana za počinjeni genocid i svaki od njih, jedna izložba i dvije promocije knjiga, za misiju ima dati svoj doprinos u kulturi sjećanja na najveći zločin počinjen na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

“Dane sjećanja na genocid u Srebrenici” BKC TK otvara izložbom dokumenata pod nazivom „Genocid u Srebrenici kroz presude krivičnih sudova“ koju su priredili Memorijalni centar Srebrenica i Centar za postkonfliktna istraživanja (PCRC).

Izložbu čine inovativni, kreativni i obrazovni multimedijalni materijali čijom se prezentacijom javnosti čine dostupnom činjenice o istragama i presudama o genocidu u Srebrenici. U galeriji BKC-a u Tuzli bit će prezentirane pravne činjenica i dokazi o okončanim i trenutnim procesima koji se tiču genocida u Srebrenici. Ovakav vid izložbe je jedinstven način borbe protiv relativizacije i negiranja zločina.

Izložba će biti otvorena 5. jula 2022. u 19.30 u Velikoj galeriji BKC TK u Tuzli.

Na otvaranju izložbe i trodnevne manifestacije će govoriti:

  • Velma Sarić,  predsjednica Centra za postkonfliktna istraživanja
  • Amir Kuluglić, predstavnik  Organizacionog odbora za obilježavanje 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice
  • dr. Vedad Gurda, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli
  • Predstavnici Vlade TK, zatim Međunarodnog suda za ratne zločinepočinjene na području bivše Jugoslavije i Bosanskog kulturnog centra TK.

Pozivamo vas da prisustvujete ceremoniji otvaranja izložbe i spomenute manifestacije.

Također vas pozivamo i na druga dva događaja u okviru “Dana sjećanja na genocid u Srebrenici” u srijedu 6. jula od 19.30 sati na promociju romana “Šta su meni ptice” autora Fajke Kadrića (Galerija BKC TK) i četvrtak 7. jula u 19.00 sati na promocijom knjige novinara i književnika Mehmeda Meše Pargana „Prvi put sa kćerkom u Potočarima“ (Plava sala BKC).

 

 

JU BKC TK


Komentari
Na vrh