Kult(ura)

U utorak – Izložba slika Lejle Omerović u Domu mladih Tuzla povodom Dana nezavisnosti BiH

Čast i zadovoljstvo nam je pozvati Vas na svečano otvaranje prve samostalne izložbe slika Lejle Omerović, koja će biti održana sutra, 28.02.2023.godine u 18:00 sati u izložbenom prostoru Doma mladih Tuzla .

 

Lejla Omerović je rođena 2000.godine u Tuzli i student je inženjerske informatike. Talenat za slikanje pokazala je još od „malih nogu“ te je bila članica raznih likovnih sekcija i kolonija u osnovnoj školi, gdje je osvajala i mnogobrojne nagrade. Lejla je također preko dvije godine polaznica Likovne škole „Vršanin“ u Tuzli, a sa školom je učestvovala na nekoliko kolektivnih izložbi. Uz mentorstvo slikara Fikreta Jahića, Lejla Omerović je spremna za svoju prvu samostalnu   izložbu.

 

„Lejline slike su poredane u više vodilja, koje pokazuju slobodu njenog uma i veliko prisustvo mašte. Realne i imaginarne stare građevine koje izviru iz duše stare Čaršije protkane su kroz dozu ekspresionizma. Taj slobodarski duh živi apstraktno i nadrealno govori o raznovrsnosti duše svakog čovjeka. Njena djela su igra boja, puna su poruka, motiva i ljepote u samom oku posmatrača. Simbolika i prenesenost dominiraju Lejlinim slikama što na poseban način prikazuje njenu stvarnu umjetničku izražajnost“, izjavio je profesor Fahrudin Sinanović o Lejlinom umjetničkom radu.

Izložbu organizira Centar za kulturu Tuzla u saradnji sa Školom slikanja „Vršanin“, a povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Na vrh