Kult(ura)

U Tuzli večeras počinje horski šampionat ‘Lege Artis’

Tuzla je od danas pa sve do nedjelje domaćin jedinstvenog muzičkog događaja, horskog šampionata koji će okupiti više od hiljadu horskih pjevača i 22 ansambla iz BiH, Hrvatske, Srbije, Belgije, Češke, Mađarske i Kolumbije.

Idejni tvorac ovog događaja koji se od 2016. godine održava u Tuzli je umjetnički voditelj Gradskog umjetničkog društva “Lege Artis” Jasmin Hasić.

– Veoma sam ponosan na ovaj projekt jer on isključivo takmičarskog karaktera. Cijeli program je osmišljen tako da se horski ansambli takmiče sa svojim programima. Kako ne bih bio ponosan kada nam dolaze horovi iz cijeloga svijeta. Tuzla će ovih dana ponovo doživjeti jednu lijepu umjetničku priču, a horovi će ova tri dana koliko šampioant traje za građane Tuzle izvesti nekoliko pjesama na različitim lokacijama – najavio je Hasić.

U okviru horskog šampionata bit će dodijeljene nagrada za najbolje dirigente Čestmir Mirko Dušek”, a najbolji ansambl osvojit će grand prix “Zlatna lira”.

Horski šampionat započinje večeras u Bosanskom kulturnom centru koji je koproducent, pokrovitelj i suorganizator projekta.

Na vrh