Aktuelno

U Tuzli upriličena premijera predstave “Kako sačuvati Ivicu i Maricu”

“Kako sačuvati ivicu i Maricu” naziv je nove predstave Pozorišta mladih Tuzle čija je premijera održana danas u Tuzli. U ovom društveno angažiranom djelu glume osnovci i srednjoškolci koji su se u njoj prepoznali. Tvrde da su mladi ljudi sve ovisniji o društvenim mrežama.

– Mi smo na ideju o ovoj predstavi došli dok smo istraživali šta je to što sve bajke nude onima koji ih čitaju, koji ih slušaju, kakve vrste predrasuda se stvaraju. Istraživali smo postoje li danas ti likovi iz bajki. Jer Ivica i Marica su brat i sestra, dječak i djevojčica koji su uspjeli prevazići prepreke i zajedno se izbavili iz zle kuće pune slatkiša zbog kojih su bili zarobljeni – izjavila je redateljica predstave Amila Beširović.

Međutim, predstava nosi aktualniju temu, a to je – jesu li se dječaci i djevojčice, brat i sestra spremni iz problema izbaviti zajedno, sarađuju li zajedno.

– Mladi su danas opterećni društvenim mrežama, instagramom najviše. Mi smo onda kuću od slatkiša iz bajke  pretvorili u kafić kojeg nazivamo kućom instagrama u kojem mladi zaglave i provode većinu svoga vremena. Tu imaju sve ponude, a najviše onih kako napraviti najljepše fotografije. Predstava pokazuje da je mladima samo važno koliko dobijaju lajkova i komentara i da zaboravljaju na realnost. Zbog toga u današnjem vremenu brat i sestra, okupirani tim stvarima, često zaboravljaju jedno na drugo – kaže Beširović.

U predstavi Ivicu glumi maturant Muhamed Delić iz Gračanice koji u izjavi za Fenu kaže da je bajka “Ivica i Marica” prerasla u predstavu prilagođenu modernom vremenu.

– Treba reći da su scenarij pisali mladi srednjeg uzrasta koji su polaznici Pozorišta mladih Tuzle. Svaki dan imamo priliku vidjeti mlade koji su zaraženi internetom i društvenim mrežama. Živimo od lajkova, živimo od popularnosti. Zavisimo od virtualnog svijeta i onda zaboravljamo prave vrijednosti. Zaboravljamo svoju porodicu, svoje prijatelje, sebe i naše osjećaje. Postajemo automatizirani kao kompjuteri bez emocija – rekao je Delić.

Maricu u predstavi glumi učenica 8. razreda osnovne škole Lejla-Lamija Mešanović. Predstava “Kako sačuvati Ivicu i Maricu”, kako sama kaže, pomogla joj je da se zbliži s mnogim mladim ljudima.

– Ja sam kroz ovu predstavu shvatila koliko te društvene mreže loše utiču na djecu. Jer, gdje god dođemo, odmah svi gledaju u mobitele. Ne razgovaramo međusobno i bitno nam je samo šta se dešava u virtuelnom svijetu. Ja se sjećam da kada sam bila mala djevojčica da mi je mama stalno čitala bajke i priče. Ja sam u tome uživala i mislim da je baš to doprinijelo da ja danas nisam ovisna o internetu. Zanimljivo je da ja u predstavi igram osobu koja jeste ovisna pa sam se bojala da neću baš moći odigrati ulogu u kojoj stalno gledam u mobitel. Predstava je baš poučna – kaže Lejla-Lamija Mešanović.

Predstava “Kako sačuvati Ivicu i Maricu” nastala je u okviru projekta “Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja” koji implementira Udruženje “Vive Žene” Tuzla u partnerstvu s Pozorštem mladih Tuzle, a finansira Evropska unija.

Na vrh