Eventi

U Tuzli sve spremno za festival umjetnosti mladih ‘Kaleidoskop’

Mladi fotograf iz Tuzle Mario Ilić jedan je od učesnika 11. Međunarodnog festivala umjetnosti mladih “Kaleidoskop” koji će u Tuzli od 23. do 28. jula okupiti stotine kreativaca, muzičara, likovnih umjetnika.

Ilić je bio najbolji student bečke akademije, autor je dokumentarnih filmova, video spotova s brojnim osvojenim priznanjima. Sretan je što je dio Međunarodnog festivala “Kaleidoskop“ i što izlaže u svom gradu.

– Izložbom i knjigom kojom ću se predstaviti 24. jula u Međunarodnoj galeriji porteta bavim se vječitim ljudskim pitanjem, a to je pitanjem prolaznosti. Također, njome šaljem i poruku koliko su naše ratne generacije ostale opterećene prošlošću. Pogotovo ja, koji nisam povezan s ratom, jer sam rođen 1995. godine, ali smo neizbježno bili povezani sa smrću strahujući za živote naših roditelja – kaže Ilić.

Tokom šest dana program festivala će se realizirati u cijelom gradu od jutarnjih do večernjih sati i za sve aktivnosti, radionice i koncerte, ulaz je besplatan. Dio programa će biti održan i na Panonskim jezerima

– Kvalitet boravka gostiju nama je najvažniji, a turistima i gostima grada tokom Kaleidoskopa nigdje u Bosni i Hercegovini ne može biti bolje nego u Tuzli. Uz besplatne kulturne sadržaje noću i danju imaju i plažu slanih jezera koja se nalazi u centru grada, a u toku dana i zabavu. Naš krajnji cilj jeste razvoj turizma – istaknuo je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović

Ciljevi Kaleidoskopa s kojima je ovaj festival i rastao je, kako je kazala Svjetlana Kakeš iz Gradske uprave Tuzla, jeste razvoj umjetničke scene u Tuzli.

– Smatram da je Kaleidoskop kroz ovih 11 godina unio novi život i novu kulturnu ponudu u Tuzlu. Ovaj festival oblikovao je nove generacije koje su stasavale i rasle uz njega – istakla je.

Brojni mladi umjetnici ove godine na Kaleidoskop dolaze zbog Marčela koji će održavati posebne radionice s njima. Također, kako je najavljeno, regionalne poznate muzičke skupine svaku večer tokom Kaleidoskopa će ovo ljeto činiti još toplijim i privlačnijim za mlade iz BiH i zemalja regije.

Na vrh