Aktuelno

U Tuzli se nizom aktivnosti obilježava Svjetski dan borbe protiv moždanog udara

Moždani udar je najčešća neurološka bolest odrasle dobi i najmanje 50 posto svih posteljnih kapaciteta klinika za neurologiju na svijetu su “zauzete“ bolesnicima sa moždanim udarom – rekao je danas na konferenciji za medije načelnik Klinike za neurologiju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla Dževdet Smajlović, u povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara.

Već desetak godina broj primljenih pacijenata na ovu kliniku na godišnjem nivou je oko 1.600-1.700, od kojih je najmanje 1.000-1.100 pacijenata s moždanim udarom, odnosno dvije trećine pacijenata na ovoj klinici su, ističe Smajlović, zbog simptoma akutnog moždanog udara.

I pored značajnog napretka koji je na svim poljima medicine učinjen u posljednjih 20 godina kad je upitanju prevencija, dijagnoze, terapija i rehabilitacija, Smajlović naglašava da se moždani udar i dalje nalazi na drugom, odnosno trećem mjestu kao uzrok smrti širom svijeta, iza kardiovaskularnih i malignih bolesti, a prvi je uzork invalidnosti ili onesposobljenosti među građanima.

-Moždani udar je vrlo ozbiljna bolest koja nastaje zbog patološkog procesa na nekom od krvnih sudova – pojasnio je, dodajući da šta god da se u prvih nekoliko mjeseci uradi za pacijenta s moždanim udarom, jedna trećina njih nažalost umire, trećina ima izraženu ili umjerenu onosposobljenost, a trećina pacijenata završi s minimalnom onesposobljenošću.

Šef jedinice za moždane udare Klinike za neurologiju UKC-a Tuzla Zikrija Dostović ukazuje da je bitno prepoznati simptome moždanog udara, a to su najčešće glavobolja, poremećaj svijesti, utrnulost i slabost u ruci i nozi, poremećen govor, oslabljen vid te nestabilnost.

Veoma je bitno da prilikom pojave simptoma bližnji onoga koga su zadesili ne čekaju više od 24 sata prije javljanja  u najbližu zdravstvenu ustanovu, a najčešće je to služba hitne medicinske pomoći.

-Pravilnom primarnom prevencijom može se spriječiti čak 80 posto moždanih udara, da ne dođe do jedinica intenzivne i poluintenzivne njege – naglasila je doktorica na Odjeljenju za cerebrovaskularne bolesti Klinike za neurologiju UKC-a Tuzla Biljana Kojić.

Ističe da su najznačajniji nepromjenjivi faktori za ovo oboljenje dob, spol, rasa i naslijeđe. Dob je najjači prediktor, jer starost utiče na pojavu cerebrovaskularnih inzulta, a drugi faktor je spol, s obzirom da muškarci češće obolijevaju, ali žene znatno više umiru.

-Studije su pokazale da sniženje dijastolnog pritiska od 5 do 6 mm živinog stuba može smanjiti rizik od moždanog udara čak za 42 posto, što pokazuje koliko je značajna regulacija krvnog pritiska – potcrtala  je Kojić.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara, na Medicinskom fakultetu UNTZ bit će održana i javna tribina kako bi se građanima pružile kvalitetne informacije o moždanom udaru.

Organizaciji obilježavanja dana moždanog udara uz ljekare Klinike za neurologiju UKC-a Tuzla pridružili su se i studenti Medicinskog fakulteta UNTZ, a planirane su i aktivnosti javne promocije zdravlja u tržnim centrima.

Na vrh