Sport

U Tuzli prvi na scenu u 2018. godini izlaze košarkaši i košarkašice

Nakon pauze zbog božićnih i novogodišnjih praznika, tuzlanski sportisti uskoro izlaze na borilišta. Prvi će na scenu izaći košarkaši OKK Slobode i košarkašice Jedinstva Piemonte.

Košarkaši u subotu, 13. januara, u Mejdanu dočekuju ekipu Vogošće koju su u prvom dijelu pobijedili vrlo ubjedljivo (107:67).

Tuzlaci su nedavno raskinuli ugovore s trenerom Velimirom Gašićem i igračima Nikolom Silađijem i Milanom Lužaićem, a ovih dana treba da angažuju dva nova, vrlo kvalitetna igrača. S njima ili bez njih, Tuzlaci su favoriti protiv Vogošćana, nadajući se da mogu stići zaostatak za klubovima koji se bore za Ligu 6.

Košarkašice Jedinstva, koje su ovih dana dobile generalnog sponzora, firmu Piemonte iz Tuzle, 13. januara u Mejdanu dočekuju igračice RMU Banovića, još neporažene ekipe u prvenstvu.

Gošće su apsolutne favoritkinje i od mladog sastava Tuzlanki, koje igraju najslabiju sezonu u posljednjih 20 godina, očekuje se jedino da pruže dostojan otpor.

Odbojkašice Slobode u narednom kolu Premijer lige BiH, vjerovatno 20. januara, gošće su ekipe Goražda, koju su u prvom dijelu u Tuzli glatko pobijedile. Očekuju nove bodove, nadajući se da će do utakmice nekoliko povrijeđenih igračica biti potpuno spremne za igru kako bi ekipi pomogle u borbi za ulazak u play-off prvenstva.

Nogometaši Slobode 7. januara počinju pripreme za drugi dio sezone. Na Tušnju je dosta nepoznanica, bilo da je riječ o igračima koji odlaze, tako i kada se radi o pojačanjima koja je najavio trener Slavko Petrović, ali se imena čuvaju u tajnosti.

Očekuje se potvrda termina održavanja sjednice Skupštine koja treba odlučiti o ponuđenoj ostavci predsjednik Senada Mujkanovića, te imenovanju sportskog direktora, jer je UO Slobode smijenio s tog položaja Denisa Karića.

Najuspješnija sportska ekipa Tuzle u posljednje dvije sezone – rukometašice Jedinstva AtlasRelaxa pripreme za proljetni dio sezone počet će 15. januara. Trener Damir Cipurković računa na sve igračice koje su okončale prvi dio sezone i izborile naslov viceprvkinja.

Tuzlanke su zaostale za Grudama u borbi za naslov prvakinja, ali se nadaju da bi do prvog trofeja nakon više od 10 godina mogle doći u Kupu BiH.

Jedinstvo AtlasRelax jedina je bh. ženska ekipa koja je na međunarodnoj sceni u prošloj godini ostvarila pobjedu (PAOK Solun, 31:30) i mada nisu uspjele da se plasiraju u osminu finala Challenge kupa, popravile su rejting naših ženskih klubova na ljestvicama EHF-a.

Na vrh