Business

U Tuzli prva međunarodna naučna konferencija o digitalnoj ekonomiji DIEC 2018

U Tuzli će se 11. maja 2018. godine održati prva međunarodna naučna konferencija o digitalnoj ekonomiji DIEC 2018. Konferencija koju organizuje Visoka škola „Internacionalna poslovno – informaciona akademija” Tuzla, okupit će eminentne naučnike, stručnjake, studente doktorskih i master studija iz različitih oblasti u kojima je digitalna tehnologija danas našla svoju primjenu.

Konferencija ima za cilj da podstakne razmjenu mišljenja, te da se prezentuju i diskutuju rezultati istraživanja iz oblasti IT menadžmeta i poduzetništva, poslovnih informacionih sistema, digitalnog marketinga, E – poslovanja, E – obrazovanja, E – uprave, E – zdravstva, E – legislative i IKT industrije i slično. Pored toga, cilj je pokazati gdje se u ovom trenutku nalazimo kao privreda i društvo, koliko smo iskoristili potencijale digitalne ekonomije i u kojoj smo fazi stvaranja digitalnog društva, te kako iskoristiti priliku koju nam pruža primjena digitalnih tehnologija da ostvarimo željeni ekonomski rast i kvalitetnije, održivo društvo.

Digitalna ekonomija kao savremeni oblik ekonomije baziran na primjeni digitalnih tehnologija u poslovnim aktivnostima predstavlja priliku za ekonomski rast i jačanje konkurentnosti privrede u uslovima globalizacije i integracionih procesa. Osim privrednih aktivnosti, digitalne tehnologije uticale su na krupne promjene u svim aspektima ljudskog života, značajno mijenjajući, kako lične aktivnosti, tako i oblasti javne uprave, zdravstva, obrazovanja, medije i sl.

Misija DIEC 2018 je da stimuliše diskusije o idejama i modelima za razvoj informacijske sigurnosti, visoke tehnologije i intelektualnog vlasništva, pametnih okruženja, tehnologija u nastajanju i multimedijskih komunikacija. Dugoročno, DIEC konferencija treba da ponudi platformu za realizaciju procesa digitalne transformacije Bosne i Hercegovine.

Na vrh