Aktuelno

U Tuzli promovisan projekt „STABLO“ koji osposobljava uposlenike i buduće kooperante za proizvodnju edukacijskih igračaka

Da je zapošljavanje i zaštita invalidnih osoba, te stvaranje uslova u kojima će se moći zaposliti i osposobiti za posao odraz civiliziranog društva, mišljenja je i grupa entuzijasta koja je danas u Tuzli promovisala projekt „STABLO“ s ciljem zapošljavanja osoba sa invaliditetom u proizvodnji edukacijskih igračaka.

 

„Kroz ovaj projekat želimo da pomognemo najosjetljivijoj kategoriji našeg društva, osobama sa invaliditetom, odnosno da ih osposobimo za proizvodnju atraktivnih edukacijskih igračaka na bazi drveta, koje je važan indutrijski resurs naše države“, kazao je Izet Dilaver, menadžer projekta.

Halid Jogunčić, osnivač firme „Moment doo Tuzla“, uspješnog privrednog društva za zapošljavanje lica sa invaliditetom u Tuzli, u kojem je uposleno više od 50 posto osoba sa invaliditetom, istakao je dobru saradnju sa Fondom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, koji u okviru svoje djelatnosti i osmišljenim mjerama doprinosi porastu zaposlenih osoba sa invaliditetom. Na ovaj način direktno utiče na poboljšanje kvalitete života osoba sa invaliditetom, te na njihovu potpunu integraciju u lokalnoj zajednici.

 

19092019 Promocija projekta Stablo (5) (Large)

„Ovim projektom planiramo dodatno uposliti sedam osoba, koje će se za početak osposobiti i educirati 18 mjeseci za obavljanje ove djelatnosti, te koji bi imali platu i uplaćeno penziono i zdravstveno osguranje. Nakon toga, ako imaju smisla za poduzetništvo, dodatnim usavršavanjima i profesionalnom rehabilitacijom osposobit će se i za pokretanje samostalne djelatnosti, koja može postati privredna organizacija“, upoznao je Jogunčić.

Edukacijske igačke bi, prema njegovim riječima, bile namijenjene djeci mlađeg uzrasta, odnosno vrtićima, školama, ljekarskim ordinacijama, domovima za djecu bez roditeljskog staranja, dok bi se izvozile i na zapadno tržište.

 

U prezentaciji projekta „STABLO“ učešće je uzela i prof. dr. Edina Šarić, profesorica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Univerziteta u Tuzli koja je govorila o značaju zapošljavanja osoba sa invaliditetom i beneficijama koje ove osobe mogu imati u društvu.

Sve osobe sa invaliditetom, koje žele da rade i steknu dodatne prihode za egzistenciju, mogu se javiti na broj 061 086 008.

Na vrh