Business

U Tuzli promoviran Projekt podrške zapošljavanja u Federaciji BiH

U organizaciji Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, u Tuzli je danas promovisan Projekt podrške zapošljavanja, koji sredstvima podržava i Svjetska banka. S ovim u vezi u Tržnom centru „Dramar“ u Tuzli najprije je prikazan promotivni film Svjetske banke, nakon čega je uvodne riječi o Projektu izložio ministar rada i socijalne politike Vlade FBiH Vesko Drljača. Na ovu temu upriličen je i okrugli sto, kojem su osim predstavnika Ministarstva prisustvovali i ministrica rada i socijalne politike Tuzlanskog kantona Sandra Memić, predstavnici Federalnog zavoda i kantonalnih službi za zapošljavanje.

Govoreći o Projektu, ministar Drljača je naglasio da je politika zapošljavanja u FBiH osnovna postavka svih reformski aktivnosti.

„Svaka ekonomska politika koja se rješava mora u centru imati politiku zapošljavanja. Visoka stopa zaposlenosti znači veći priliv sredstava u budžet i vanbudžetske fondove, uređuje socijalnu politiku na bolji način, dajemo posao mladim kadrovima koji ostaju i ne moraju ići da traže zaposlenje u inostranstvu. Kvalitetna politika zapošljavanja pokreće jednostavno ekonomski sistem i razvija društvo“, naglasio je ministar Drljača.

Projekt koji je promoviran u Tuzli predstavlja dio reformskih aktivnosti, a na segmentu zapošljavanja radi se dodatno s ciljem da se ova godina učini godinom zapošljavanja, kazao je ministar. Kako je navedeno danas, radi se o projektu koji je vrijedan oko 108 miliona maraka. Oko 29 miliona eura daje Svjetska banka, dok ostali dio ide iz federalnog budžeta preko Federalnog zavoda za zapošljavanje. „Projekat je već započeo, a morate imati određene rezultate da bi se naplatio dio od Svjetske banke, koja vrši provjeru kriterija i na kraju vrši isplatu. To je takozvani hibridni kredit koji se isplaćuje nakon što se ostvare planirani indikatori“, kaže ministar Drljača.

Današnjoj prezentaciji prisustvovao je i premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović.On je ukazao na nekoliko stvari koje oslikavaju odnos Kantonalne vlade prema zapošljavanju i aktivne mjere i projekte koje je Kantonalna vlada do sada realizirala.

„Prije svega želim ukazati na projekat Službe za zapošljavanje, Vlade Švicarske i konsultantske kuće GOPA, a koji se tiče transformacije načina rada Službe za zapošljavanje i uopšte pristupa problematici zapošljavanja u Tuzlanskom kantonu. U okviru ovog projekta razdvojili smo administrativne od savjetodavnih i poslova pružanja usluge. Što će biti dobra osnova za realizaciju projekta čijoj prezentaciji danas prisustvujemo. Ova promjena doprinijela je da na brži način nezaposlenima omogućimo ostvarivanje njihovih prava, a uporedo da ojačamo savjetodavnu funkciju da nezaposleni dobiju stručnu potporu u traženju posla“, rekao je premijer Suljkanović i izrazio očekivanje da će realizacija ovog projekta doprinijeti nastavku već postojećeg trenda pada broja nezaposlenih osoba na području našeg kantona.

„Kao kanton možemo se pohvaliti podatkom da konačno, nakon više godina imamo pozitivan omjer broja zaposlenih, naspram broja nezaposlenih. U nekoliko zadnjih godina, broj nezaposlenih osoba je smanjen sa oko 99.000 na oko 80.000 nezaposlenih koliko imamo prema zadnjim podacima iz mjeseca juna 2018.godine. S druge strane, u ovom periodu je povećan broj zaposlenih osoba za više od 10.000 (84.000 na 94.000)“ zaključio je premijer Suljkanović.

Osim premijera Suljkanovića i ministrice Memić, današnjoj prezentaciji prisustvovao je i ministar zdravstva Bahrudin Hadžiefendić.

Na vrh