Aktuelno

U Tuzli premijerno prikazan dokumentarni film ‘Lica lafore’

Dokumentarni film “Lice lafore“ autora Denisa Bojića danas je premijerno prikazan u Tuzli u organizaciji Klinike za neurologiju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla i u saradnji s Medicinskim fakultetom Univerziteta u Tuzli.

Film ekranizuje borbu za pronalazak lijeka za jednu od najtežih dječijih bolesti u svijetu.

U Bosni i Hercegovini zabilježena su dva slučaja oboljenja od ove bolesti. Riječ je o dvije sestre Mileni i Tatjani Gajić, a Tatjana je 2014. godine izgubila bitku za život. Njihovu životnu priču i dugogodišnju borbu za pronalazak lijeka za ovu bolest režiser Denis Bojić je ekranizovao i ispričao kroz dokumentarni film.

-Film smo snimali u BiH i u različitim dijelovima svijeta, te nam ta geografska i jezička kompleksnost daje za pravo da kažemo da problem rijetkih dječijih bolesti nije izolovan problem – kazao je Bojić.

Dodao je da film prikazuje na šta je čovjek sve spreman kada je u pitanju borba za život njegovog djeteta, što je, kako ističe, i osnovna poruka ovog filma.

Načelnik Klinike za neurologiju UKC-a Tuzla Dževdet Smajlović smatra da je ovaj, kako ga je nazvao, “tuzlanski projekt“ izuzetno važan.

-Nadamo se da će ovaj projekt potaknuti i druge ljude da daju doprinos u istraživanju i otkrivanju ne samo ove, nego i drugih teških neizlječivih bolesti, posebno onih koje atakuju na najosjetljiviju populaciju odnosno djecu – kaže Smajlović.

Prim. dr. na Klinici za neurologiju UKC-a Tuzla Larisa Kovačević pojasnila je kakvo je lafora oboljenje.

-Riječ je o progresivna mioklonoj epilepsiji za koju postoje tri tipa, a “laforina bolest“ je drugi tip. Ovo oboljenje se nasljeđuje autosovno-recesivno. Počinje otprilike od četrnaeste godine života, a preživljavanje je u periodu od dvije do deset godina – navodi dr. Kovačević.

Na vrh