Aktuelno

U Tuzli predstavljen projekt ‘Očuvanje romskog jezika’ (VIDEO)

Povodom 5. novembra, Svjetskog dana Roma, u Udruženju Roma „Euro Rom“ danas je predstavljen projekt “Očuvanje romskog jezika“, koji ima za cilj uvođenje romskog jezika u osnovne i srednje škole u Tuzlanskom kantonu.

U okviru projekta „Očuvanje romskog jezika“ planirano je organizovanje kursa romskog jezika za djecu i mlade uzrasta od sedam do 18 godina. Kurs će trajati dva mjeseca, a polaznici će imati priliku naučiti osnove maternjeg jezika.

– Prema nekim podacima deset posto populacije još uvijek govori romski jezik i to su ona naselja gdje su Romi dominantni. Jezik je identitet jednog naroda, gubljenjem jezika gubimo i identitet – kazala je predsjednica udruženja „Euro Rom“ Admira Biberović.

Nastavu na romskom jeziku izvodit će članovi udruženja.

– Način na koji sam predvidio da predajem jezik jesu one osnove koje će polaznici savladavati – kazao je član Udruženja “Euro Rom” Vahid Beganović.

Romski jezik danas govori u 150 zemalja svijeta. Ima tri dijalekta, arlijski, leaški i tamarski, kao glavni dijalekt. Druga kategorija su govori, kojih ima mnogo, o čemu svjedoči i romska izreka: ‘Sto romskih kuća, sto romskih govora’.

Interes za izučavanje romskog jezika u TK  sigurno postoji, kažu u Udruženju Euro Rom i nadaju se uvođenju romskog jezika u škole, gdje za to postoji potreba. Još uvijek smo daleko od izučavanja romskog jezika na fakultetima ali zadatak za sve nas je da to zagovaramo – rečeno je na današnjoj pres-konferenciji.

Beganović je na kraju na romskom jeziku kazao da su svi dobrodošli koji žele naučiti romski jezik.

Na vrh