Aktuelno

U Tuzli poslovni forum o razvojnim koridorima i privrednim zonama

Značaj razvoja saobraćajne infrastrukture za ubrzanje investicija, ali i kakve izazove za urbaniste predstavlja najava izgradnje autoputa od Sarajeva do Beograda, bili su u fokusu diskusija na poslovnom forumu o temi “Razvojni koridori i privredne zone od regionalnog značaja“ koji je održan u Tuzli u Kantonalnoj privrednoj komori.

Moderne saobraćajnice jedan su od bitnih faktora za investiranje, što je ključ pokretanja razvoja. Izgradnja autoputa Sarajevo-Beograd je izuzetno značajan razvojni projekt, stoga je od izuzetne važnosti kvalitetna priprema nadležnih organa za pravovremeno izdavanje odobrenja za građenje.

– Treba se posebno posvetiti da na ovom budućem saobraćajnom i razvojnom koridoru privredne zone od regionalnog značaja budu prevovremeno prepoznate, adekvatno uvezane u mrežu puteva i naravno da dobiju svoju proizvodnu i uslužnu dimenziju kakve imamo primjere u regiji, posebno u Srbiji i Hrvatskoj – izjavio je predsjednik Regionalnog udruženja prostornih planera zapadnog Balkana Šaćir Šošević.

Poslovni forum o temi “Razvojni koridori i privredne zone od regionalnog značaja“ bio je prilika da se sagleda nivo međusobne usaglašenosti prostornih planova entiteta, kantona, te gradova kako bi potrebne izmjene i dopune bile na vrijeme pripremljene.

Na vrh