Kult(ura)

U Tuzli otvorena revijalna izložba radova članova ULUTK-a

U velikoj galeriji Bosanskog kulturnog centra u Tuzli večeras je otvorena tradicionalna, 39. revijalna izložba radova članova Udruženja likovnih umjetnika TK – ULUTK 2018.

Prema riječima predsjednice Upravnog odbora ULUTK-a Zinete Dedić, 42 člana Udruženja izložila su 94 djela.

– Naše Udruženje je jedno od najbrojnijih i najaktivnijih u BiH. Godišnje priređujemo dvije revijalne izložbe, u aprilu i novembru. Od 170 članova vrlo aktivno je njih sedamdesetak. Ovoga puta su zastupljene razne tehnike, najčešće ulja na platnu, tempere i akvareli, ima nekoliko skulptura i ćupova – izjavila je Dedić za Fenu.

Izložbu je otvorila umjetnički rukovodilac BKC-a Tuzla Mirela Ibrahimović, koja je zahvalila umjetnicima na velikom odzivu, dok se Dedić zahvalila menadžmentu BKC-a na potpori koju godinama pruža likovnim umjetnicima s područja TK.

– Nedavno sam se učlanila u ULUTK i ovo je moja prva izložba. Predstavila sam se sa tri rada i veoma mi je drago da su mnogi posjetitelji pokazali zanimanje za moje slike – kaže za Fenu najmlađa autorica na izložbi Katarina Petrović iz Tuzle, inače student završne godine Građevinskog fakulteta.

Među izlagačima najstariji je 90-godišnji Nurudin Škapurović iz Tuzle.

– Postao sam član Udruženja davno, još dok je predsjednik bio likovni umjetnik Zdravko Novak. Do sada sam propustio samo jednu revijalnu izložbu – rekao je Škapurović.

Izložba će biti otvorena do 27. aprila, rečeno je Feni.

Na vrh