Kult(ura)

U Tuzli otvorena izložba slika sa 20. međunarodne likovne kolonije Breške

Umjetničke slike i radovi nastali na 20. međunarodnoj likovnoj koloniji Breške večeras su predstavljeni tuzlanskoj javnosti u galeriji „Kristian Kreković“ u Franjevačkom samostanu u Tuzli.

Organizator ove vrijedne izložbe je Hrvatskog kulturno društvo Napredak, Glavna podružnica Tuzla.

–  Moramo reći da smo mi u Napretku veoma ponosni što naš kapitalni projekt traje već dvadeset godina. Takva činjenica nas ispunjava zadovoljstvom. Naravno da i u budućnosti planiramo raditi jednako kvalitetno. Važno je imati ovakav projekt posebice  što se on događa na Breškama, prelijepom selu pored Tuzle i svaki put nakon tjedan dana rada umjetnici odlaze zaljubljeni u ovaj kraj, zavole ljude i Tuzlu. Svaki put se žele ponovno vratiti – kaže Ivica Kovačević, predsjednik HKD Napredak Tuzla.

Međunarodna likovna kolonija Breške najdugotrajnija je likovna kolonija u BiH koja okuplja umjetnike iz zemalja regije i cijele Europe. O vrijednosti umjetničkih djela koja nastaju na Međunarodnoj likovnoj koloniji Breške na otvorenju večerašnje izložbe  govorila je profesorica Marina Trogrlić.

–  Ovdje imamo različite likovne izričaje, iako sam sama bila sudionicom Kolonije, bilo je zanimljivo vidjeti kako su umjetnici razmjenili svoja tehnička i slikarska  iskustva. Umjetnička djela nose različite tematike, a možemo vidjeti i kako se kroz dugi niz godina sama inspiracija kod umjetnika mijenja, odnosno kako se umjetnici mijenjaju tako se i sam koncept izložbe mijenja. U suštini umjetnici govore o svom unutarnjem svijetu bez obzira gdje se oni nalazili – istaknula je likovna umjetnica Marina Trogrlić.

Međunarodna likovna kolonija Breške je od izuzetne važnosti za Tuzlanski kanton, a odluku o tome je donijela Vlada Tuzlanskog kantona.

Izložbu je svečano otvorio ministar kulture, mladih i sporta u Vladi Tuzlanskog kantona Srđan Mićanović, kazavši da je 20 godina trajanja i postojanja Međunarodne likovne kolonije Breške već dostojno pisanja jedne umjetničke povijesti.

–  Ova kolonija građanima Tuzlanskog kantona pokazuje jednu novu vrijednost koju trebamo baštiniti. Vlada Tuzlanskog kantona kao i Ministarstvo kulture, sporta i mladih će uvijek stati iza ovakvih projekata i manifestacija – poručio je Mićanović.

Međunarodna likovna kolonija Breške do sada je iznjedrila oko 800 umjetničkih djela, a njihovom prodajom stipendirani su najbolji učenici i studenti.

Na vrh