Nekategorisano

U Tuzli održano Filantropsko veče – Darujem zajednici koju volim

U organizaciji Fondacije tuzlanske zajednice sinoć je u Tuzli organizovan jedinstven kulturni događaj, Filantropsko veče sa Mayom Sar & Nerminom Puškarom – Darujem zajednici koju volim.

Uz prisustvo preko 200 filantropa i predstavnika društveno odgovornih kompanija, program večeri je otvoren izložbom “Filantropi tuzlanskog kraja” pod pokroviteljstvom Muzeja istočne Bosne Tuzla, te promocijom istoimene monografije. Najistaknutijim pojedincima i preduzećima koji su darivali svoje vrijeme, znanje i novac za dobrobit zajednice tokom večeri dodijeljena je nagrada “Filantropsko srce”.

-Druga Filantropska večer bila je prilika da slavimo mnogobrojne filantrope prošlosti, ali i okupimo zajednicu filantropa i humanista tuzlanskog kraja, ljudi koji danas daju neizmjeran doprinos razvoju naših zajednica. Na ovaj način, nepovoljan ambijent za razvoj filantropije u našem društvu polako se počinje mijenjati, a dokaz tome je rastući broj donatora koji dijele vrijednosti dobročinstva, solidarnosti  i koji vjeruju u značaj ulaganja za budućnost. U blagodetima njihovog doprinosa uživat će i buduće generacije, stoga smo smatrali da je jako važno odati im priznanje i zahvaliti im se za inspirativan rad –  rekla je Jasna Jašarević, direktorica Fondacije tuzlanske zajednice.

 

U povodu Filantropske večeri, organizovana je i kampanja za prikupljanje sredstava, tako da će donacije od gostiju večeri, ali i drugih donatora, u iznosu od 30.000 KM biti u potpunosti usmjerene na podršku sljedećim građanskim filantropskim inicijativama:˝Sigurno dvorište za Sigurnu kuću˝ koju provodi Udruženje građana Vive žene,  podršku radu Mješovite srednje “Savremeno-umjetničke škole” Tuzla,       stipendiranje društveno aktivnih studenata iz Fonda Prometej 2022/2023, ali i drugim društveno korisnim kampanjama sa platforme doniraj.ba.

Adnan Mujkić, osnivač Udruženja “Mladi Tuzle”, Pozorišta mladih Tuzle i Srednje “Savremeo-umjetničke škole” Tuzla kaže da je ovakav vid podrške nedostajao u počecima njihovog rada, te da je dodatna motivacija za nastavak požrtvovnog rada upravo lokalna zajednica koja danas shvata značaj ulaganja u mlade i njihovo, kako formalno, tako i neformalno obrazovanje.

 

Za veliki filantropski doprinos nagrada “Filantropsko srce” dodijeljena je pojedincima i kompanijama  – Osnivači Fonda Prometej za pokretanje filantropske inicijative, Merima Dževdetbegović za individualnu filantropiju, Bony d.o.o. /Vitalis sokovi – za korporativnu filantropiju, Ivana Avramović za filantropsku podršku iz dijaspore, Angelina Hodžić za posvećenost filantropiji, Monika Kleck za posvećenost filantropiji, Maja Sarihodžić za promociju filantropije.


Komentari
Na vrh