Tuzla

U Tuzli održana konferencija Youth Inspiration Academy – Dodijeljena priznanja “Junak/junakinja svoje zajednice”

Svečanom dodjelom priznanja “Junak/junakinja svoje zajednice” u prostorijama Gimnazije Ismet Mujezinović u Tuzli zatvorena je ovogodišnja “Youth Inspiration Academy 2022”, koju je za mlade sa područja Tuzlanskog kantona ovog vikenda organizovala Fondacija tuzlanske zajednice uz podršku Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK. I ove godine mladi su imali priliku učestvovati u edukativnim radionicama i čuti iskustva uspješnih i inspirativnih ljudi, ali i naučiti o građanskom aktivizmu i liderstvu, razvoju karijere i očuvanju mentalnog zdravlja.

Cilj konferencije bio je na jednom mjestu okupiti mlade ljude iz Tuzlanskog kantona i u sve prisutnijoj paradigmi beznađa i besperpektivnosti mlade inspirisati da ličnim i društvenim angažmanom doprinesu kreiranju ambijenta u kojem će željeti ostati i moći stvoriti sebi prilike za kvalitetnijim životom.

Mirza Mujezinović, koordinator programa Omladinske banke – programa Fondacije tuzlanske zajednice za mlade koji deceniju unazad okuplja mlade oko istoe ideje smatra da je njihova zadaća prilično izazovna.

– Svi relevantni faktori u društvu moraju shvatiti da su mladi resurs, koji je nepresušan izvor inovacija i inspiracije. Nažalost, mladi danas ne vjeruju da te svoje kvalitete mogu primijeniti u Bosni i Hercegovini, zbog čega najčešće odlaze u zemlje u kojima je ambijent otvoren za nove ideje i promjene koje mladi nose sa sobom. Veliki broj mladih je već otišao, ali to ne znači da ne možemo učiniti ništa da zadržimo ove koji su ostali. Zato ovim događajem želimo skrenuti pažnju na mlade, jer zaslužuju podršku i mnogo više prilika nego što imaju trenutno, kazao je Mirza Mujezinović.

Kako bi motivisala mlade, Fondacija je dodijelila priznanja pojedincima, udruženjima i kompanijama koji su kroz svoj volonterski angažman u proteklom periodu dali izuzetan doprinos razvoju mladih. Priznanja su dobili:

– Udruženje Mladi Tuzle za najbolje implementirani omladinski projekat u 2022. godini;

– Edi Hukić za izuzetan volonterski angažman u radu Omladinske banke u 2022. godini;

– Kompanija Virgin Pulse BiH za izuzetan doprinos podršci mladih;

– Dina Bajrektarević za izuzetan doprinos razvoju omladinskog sektora i osnaživanju mladih;

– Udruženje mladih žena GirlTHing za izuzetan doprinos u radu i razvoju mladih.

Edi Hukić, volonter i aktivist Omladinske banke kazao je kako iza njegovog volonterskog rada nikada nije bila želja za nagradom ili priznanjem, ali da ga ovo priznanje ipak dodatno motiviše da nastavi sa angažmanom u zajednici.

– Mnogo mi znači ovo priznanje, jer zaista sam se trudio. Pokušavao sam da budem što više uključen, jer sam kroz Omladinsku banku shvatio da svaki aktivizam i volontiranje na kraju daju rezultate. Kad pogledam sebe prije godinu, kad smo počeli sa radionicama, koliko sam napredovao, stekao nova znanja i navike i volio bih da što više mladih volontira, jer samo tako možemo napraviti promjene koje nama mladima trebaju, poručio je najvolonter Edi Hukić.

Konferencija “Youth Inspiration Academy” ove godine je u svom edukativnom programu ugostila uspješne i inovativne ljude, koji su učesnicima u radionicama prenijeli svoja životna iskustva, pokušavši ih motivisati, ali i ohrabriti da svojim djelovanjem u zajednici mijenjaju i unaprjeđuju sebe i svoja znanja, a istovremeno svoju zajednicu čine ugodnijom za život i djelovanje mladih.

Konferenciju „Youth Inspiration Academy“ ove godine je podržalo Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona kroz “Program potpore mladima u TK“ što je nastavak saradnje u okviru Sporazuma o razumijevanju i saradnji kojeg su prošle godine na Međunarodni dan mladih potpisali Ministarstvo i Fondacija tuzlanske zajednice.

Na vrh