Aktuelno

U Tuzli održan protestni skup doktora medicine i stomatologa TK

Više od 1.000 članova Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologa TK, podržanih od kolega iz drugih mjesta i kantona Federacije BiH, održali su danas na Trgu slobode u Tuzli jednosatni protestni skup tražeći od Vlade TK potpisivanje kolektivnog ugovora.

Vladi su poslali jasnu poruku da će, ukoliko se ovaj ugovor sa svim zahtjevima ne potpiše, Tuzlanski kanton ostati bez doktora medicine i stomatologa, jer će početkom naredne sedmice uslijediti kolektivni otkazi.

Kolektivni ugovor nedavno je u TK potpisan sa Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu TK, ali koji nije u skladu sa zahtjevima Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologa.

Na skupu su kritikovani postupci menadžmenta UKC Tuzla i domova zdravlja u Tuzli, Gračanici i Banovićima zbog toga što članovima sindikata nisu dozvolili odlazak na protestni skup u Tuzli, kao i što su podnijeli tužbe protiv sindikata kome je sud zabranio štrajkovanje.

Predsjednik Štrajkačkog odbora sindikata TK Admir Suljić rekao je da su doktori i stomatolozi dovedeni do zida i da više nemaju kuda.

– Neshvatljivo je da Vlada TK prisiljava direktore zdravstvenih ustanova da podnose tužbe protiv svojih zaposlenika i da im zabranjuje pravo na štrajk kao način za ostvarivanje radno-pravnog statusa. Ostalo nam je još jedino da svi skupa podnesemo kolektivni otkaz, a to će uslijediti u ponedjeljak – rekao je Suljić.

Tokom dana iz Vlade TK došla je obavijest da su spremni u ponedjeljak ponovo razgovarati s predstavnicima spomenutog sindikata.

– Ukoliko ne budemo našli zajedničku riječ, mi krećemo s prikupljanjem potpisa i davanjem kolektivnih otkaza u cijelom kantonu – najavio je Suljić.

Podršku Tuzlacima pružili su i doktori iz Orašja, Zenice, Mostara, Travnika, Livna, Sarajeva, Tomislavgrada, Goražda i drugih mjesta, pa i iz kantona u kojima su potpisani kolektivni ugovori.

Na vrh