Business

U Tuzli održan 4. Biznis forum bosanskohercegovačke dijaspore – BHdiaFor 2017

Četvrti Biznis forum bosanskohercegovačke dijaspore – BHdiaFor 2017 održan je u srijedu, 27. decembra 2017. u hotelu Mellain u Tuzli. U sklopu foruma predstavljen je rad, kao i preporuke Savjetodavnog vijeća investitora iz bosanskohercegovačke dijaspore DIAC, primjeri dobre prakse investitora iz dijaspore, investiciona ponuda Grada Tuzle i Tuzlanskog kantona, te programi podrške investitorima. Na forumu je organizovana i otvorena diskusija o modelima efikasnijeg uključivanja dijaspore u ekonomski razvoj BiH. Prisutnima se, u ime grada domaćina, obratio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

“Vidjeli smo Forbesovu listu, BiH je za biznis najgora u Evropi, najgora u regiji i među najgorima na svijetu. Ugledni magazine Forbes, spominje dakle previše segmentiranosti BiH tržišta. To je normalno, jer imamo u jednoj državi trinaest država, spominje prenagomilanu birokratiju, to je normalno, jer smo zadnji za biznis, a prvi po broju ministara i poslanika.
Forbes spominje da Vlada može teško provoditi i koordinirati, u takvome pocijepanome sistemu, ekonomsku politiku. Preporučuje reformu uprave, podršku realnom sektoru u razvoju, hitno smanjenje broja nezaposlenih, povećanje broja zaposlenih, brže integracije u EU i ulazak u Svjetsku trgovinsku organizaciju. Nešto mora da se mijenja, naša dijaspora je za nas velika prilika i mi moramo uraditi sve. Ja mogu da kažem šta smo uradili mi, otvorili smo jedan poseban ured za poduzetnike. Imamo u sistematizaciji i posebno radno mjesto za poslovnu saradnju sa dijasporom. Naši najstručniji službenici rade u Uredu za poduzetnike i na raspolaganju su svakom poduzetniku. Podueztnik samo treba da dođe na glavni ulaz, na koji ulaze najvažniji gosti Grada, na koji ulaze ambasadori i da kaže da je poduzetnik. Naravno da se to odnosi i na dijasporu, jer danas je dijaspora BiH jača nego prije, a BiH je slabija nego ikada prije.

Osnovno što moramo uraditi je reforma uprave. Od tih trinaest država u jednoj državi jedanaest je u FBiH, mora se mijenjati Ustav FBiH. Moraju se faktički ukinuti kantoni, tada bismo za deset puta povećali efikasnost i koordinaciju. Ukinuli bi podijeljenost tržišta na te tolike državice i uslovi za korupciju bi bili manji deset puta. Budžeti općina i gradova bi bili tri puta veći, budžet federalnog nivoa dva i po puta veći. E onda je tu obezbijeđena ušteda iz koje se oko 500 miliona KM može usmjeriti u poticaje realnom sektoru. Mogli bi da se daju poticaji, da se, recimo, smanji cijena rada za poslodavce, kako bi oni povećali broj zaposlenih i povećali plate. I da se realizuje i ovo drugo, što ovaj ugledni američki poslovni magazin preporučuje. Naša dijaspora je naša prilika i u ovim okolnostima trebamo uraditi sve, ali da bi se pomjerili sa zadnjeg mjesta, tu trebaju radikalni potezi i radikalne mjere, kao u prvom koraku, najhitnija moguća mjera je izmjena Ustava FBiH”, izjavio je gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

Četvrti BHdiaFor održava se uz podršku USAID-ovog Projekta Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH kroz saradnju sa Biznis centrom bh. dijaspore koji djeluje u okviru grupacije Naša perspektiva.

Na vrh