Aktuelno

U Tuzli obilježen Svjetski dan farmaceuta

U organizaciji Komore magistara farmacije Tuzlanskog kantona, danas je u Tuzli obilježen Svjetski dan farmaceuta, gdje su učesnici upozorili da je u ovom kantonu sve manje farmaceuta koji odlaze u zapadnoevropske zemlje.

Predsjednica Komore magistara farmacije TK Aneda Cipurković kaže da se farmaceuti u BiH nažalost danas posmatraju kao trgovci, što su pogrešne predstave o njima kao zdravstvenim radnicima.

-Mi nastojimo svoje djelovanje približiti svakom pacijentu i želimo pokazati da smo ravnopravni članovi sistema zdravstvene zaštite ljudi – istaknula je Cipurković.

Smatra da je cijela BiH u situaciji da svi moraju uložiti napore da ljekari i farmaceuti ostanu u BiH.

– Dajemo sve od sebe da zadržimo naše kadrove. Nama je stalo da oni ostanu u BiH. Međutim, pitanje je koliko su poslodavci danas spremni zadržati kadrove. Nažalost, statistika o odlasku ljudi, konkretno farmaceuta je sve poraznija. Imamo situaciju da nam se smanjuje broj zaposlenih i na kraju ćemo ostati bez stručnog kadra – istakla je Cipurković.

Svjetski dan farmaceuta u Tuzli obilježen je, uz učešće brojnih mladih farmaceuta, podjelom promotivnog materijala i prigodnih darova za građane.

Na vrh