Aktuelno

U Tuzli obilježen spomendan na Franju Asiškog

Četvrti dan oktobra katolici širom svijeta obilježavaju kao spomendan na Franju Asiškog, jednog od najznačajnijih svetaca vjernika u Bosni i Hercegovini, osnivača Franjevačkog reda.

Siromašni italijanski svetac iz 13. vijeka, Franjo Asiški koji je jasno prepoznao besmislenost nagomilavanja materijalnih dobara i bogatstvo siromašnog življenja, utemeljio je franjevce i svojom jednostavnošću i poniznošću ostao trajno nadahnuće generacijama do današnjeg dana. Vjernici se na njegov spomendan okupljaju u crkvama, a u Tuzli na crkvenom slavlju u Župi svetog Franje u Šikari, kod Lipnice.

– Ovdje se okupljaju pretežno župljani ove Župe, ali i kad je ovaj blagdan, patron Župe. Tada se okupljaju ljudi iz više župa iz okoline: Breške, Dokanj, Tuzla, Lukavac – ističe Ivica Antić, mještanin Šikare.

Osim što okuplja ljude, spomendan Franje Asiškog je ujedno i dan zaštite životinja u cijelom svijetu, jer je sv. Franjo smatrao da su sva živa bića stvorena od Boga te im kao niko ne treba nauditi.

– Sveti Franjo je svojim životom pokazao kako treba živjeti u svakodnevnici. On se u potpunosti predao Kristu i u svom životu svakodnevno svjedočio Krista. A svjedočenje Krista sastoji se u nesebičnoj ljubavi. Sam sveti Franjo je znao istaknuti da ljubav nije dovoljno ljubljena. Možda je to poticaj nama franjevcima, poticaj našem katoličkom puku da ponovo promislimo o ljubavi, koja se ne može kupiti, koja je spremna predati samoga sebe bez ikakve nadoknade, za drugog čovjeka – kazao je fra Mario Divković, gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli.

Sveti Franjo bio je poznat po poniznosti, skromnosti i humanitarnom radu, a novi poglavar Katoličke crkve odabrao je ime upravo po njemu. Spomendan svetog Franje posebna je svetkovina za Franjevce u Bosni i Hercegovini.

Na vrh