Aktuelno

U Tuzli obilježen jedan od najznačajnijih datuma u historiji tog grada (VIDEO)

U Tuzli se danas svečano obilježava 4. april, jedan od najvažnijih datuma za noviju historiju tog grada, kada je Skupština opštine Tuzla 1992. godine donijela odluku o organizaciji i pružanju otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu na području Tuzle.

Ratni načelnik Tuzle Selim Bešlagić ističe da je odluka koja je donesena 4. aprila 1992. godine bila itekako značajna za odbranu cijele BiH, a u kojoj se navodi da su zabranjene sve paravojne formacije bez razlike o kome se radi.

– Značaj 4. aprila je danas itekako vidljiv, jer taj datum razrađuju i ljudi ne samo iz BiH već i iz inozemstva. Historičari smatraju da odluke koje smo tada donijeli govore kako se branila BiH. Mislim da je sinergija građana tih dana pokazala pravo lice povjerenja. I nakon ovoliko godina svi konstatuju da su odluke koje smo donijeli bile jedine i istinski moguće – podvlači Bešlagić.

Načelnik Stanice javne bezbjednosti Tuzla od 1986. do 1997. godine Mehmed Meša Bajrić navodi da su u dramatičnim trenucima, u dramatičnom vremenu agresije na BiH, izdaje njenog suvereniteta i osporavanja referenduma o nezavisnoj BiH, jedinstvo vlasti i naroda na tom prostoru spriječili nacionalističku i nacionalnu podjelu građana.

-Tuzlu u tom duhu treba afirmirati i sve te njene civilizacijske vrijednosti, da bude paradigma za pomirenje građana i naroda Bosne i Hercegovine. Tuzla ima svjetao period u najtamnijem dijelu historije BiH – smatra Bajrić.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović kaže da 4. april ostaje kao značajan datum ne samo historijske, nego i spomeničke kulture. Naime, odbornici Skupštine opštine Tuzla tada su jednoglasno odlučili da ovdje, kako ističe Imamović, neće biti podjela.

– Osam različitih nacija je tada bilo u Vijeću, a odluka je bila jednoglasna. To je bio trijumf jedinstva različitosti, jedinstva Skupštine opštine Tuzla. Stotinu odbornika je tada bilo koji su se pretvorili u odbrambeno jedinstvo grada. Bila je potvrđena prijašnja filozofija življenja u Tuzli i nastavak našeg zajedničkog života. Pokazali smo da kada smo zajedno, jači smo od u to doba četvrte vojne sile u Evropi – kazao je Imamović.

U povodu obilježavanja 4. aprila položeni su vijenci na spomen-obilježja svim stradalima u proteklom ratu te Drugom svjetskom ratu, a održana je i svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzla.

 

Na vrh