Tuzla

U Tuzli obilježen 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana

Odavanjem počasti i polaganjem vijenaca na spomen obilježja na Slanoj Banji, Grad Tuzla i građani Tuzle obilježili su 9. maj/svibanj – Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana.

Tuzla je primjer kako se njeguje antifašizam, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego u Evropi i čitavom svijetu. Tokom obraćanja gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, o značaju obilježavanja 9. maja kazao je: “Želim svim građankama i građanima grada Tuzle, Tuzlanskog kantona, Bosne i Hercegovine i čitavog svijeta čestitati Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope, a za nas ovdje veoma značajan datum Dan Zlatnih ljiljana. Antifašizam nije prošlost, antifašizam je ključni temelj i za našu sadašnjost, ali i za budućnost.Svjedoci smo porasta ekstremizma, netolerancije, rasizma, nacionalizma i drugih oblika diskriminacije, te iz tog razloga sve one poruke koje su protkane kroz antifašizam postaju sve važnije u današnje vrijeme. Antifašizam je obaveza svih nas da ustanemo i borimo se protiv nepravde, protiv diskriminacije, protiv svih oblika nacionalizma, ekstremizma, a ujedno da se borimo za sva prava građanki i građana, za ljubav, za borbu protiv diskriminacije. To je ono što je obaveza svih nas ukoliko želimo da planiramo još bolju i kvalitetniju budućnost. U Drugom svjetskom ratu, nažalost, fašizam nije pobijeđen i danas je tu među nama. Nažalost, iz dana u dan sve više raste i iz tog razloga je naša potreba i obaveza da se svakodnevno ističemo i promovišemo ono što antifašizam jeste. Ukoliko mi budemo ćutali, fašizam će još više rasti, a svjedoci smo što se dogodilo kada je fašizam narastao do određenog nivoa u Drugom svjetskom ratu – koliko smo života izgubili, koliko je država i zemalja bilo porobljeno, kakva je nepravda i genocid učinjen. Dakle, ne smijemo dozvoliti da nam se nešto tako ponovi.”

Devetog maja, također, se obilježava Dan Zlatnih ljiljana. Tim povodom danas je gradonačelnik Lugavić  istaknuo: “Želim da posebno istaknem značaj Dana Zlatnih ljiljana. Od 1992. do 1995. godine, naš odbrambeno-oslobodilački rat je ujedno bila i antifašistička borba. Moramo kroz ovakve manifestacije isticati značaj naše odbrane, značaj naše borbe protiv diskriminacije i protiv nacionalizma, protiv svih oblika mržnje, ali i istaći značaj Zlatnih ljiljana, kao i svih drugih koji su položili svoje živote za odbranu našeg grada i naše države. Oni nikada ne smiju pasti u zaborav. Evo, na Slanoj Banji imamo i spomen obilježje Zlatnim ljiljanima, i kroz razne manifestacije odajemo počast svima onima koji su dali svoje živote za odbranu Tuzle. Tako ćemo to nastaviti i u budućnosti, s ljubavlju i pijetetom ćemo isticati njihov značaj u budućem periodu.”

Predstavnici Grada Tuzle, Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, te mnogobrojna udruženja antifašista, učesnika odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992. – 1995. i branilaca okupljenih oko Koordinacije boračkih organizacija, ali i porodice poginulih boraca i civilnih žrtava rata, te predstavnici drugih organizacija i brojni građani i građanke, položili su cvijeće i odali počast narodnim herojima tuzlanskog kraja od 1941. do 1945. godine, spomenik Josipu Brozu Titu, Tuzlanskim jedinicama u odbrani BiH od agresije 1992.-1995., partizanskim brigadama, poginulim braniocima BiH i Tuzle u odbrani od agresije 1992. do 1995. godine, kao i na spomeniku Zlatnim ljiljanima, te civilnim žrtvama agresije na Bosnu i Hercegovinu, Aleja mladosti na Slanoj Banji.

Grad Tuzla

Na vrh