Tuzla

U Tuzli obilježen 4. april 1992., datum od posebnog značaja za noviju historiju Tuzle

U Tuzli je obilježen 4. april 1992. godine, datum od posebnog značaja za noviju historiju Tuzle, kada je Skupština opštine Tuzla donijela Odluku o organizaciji i pružanju otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu na području Tuzle. Gradonačelnik Grada Tuzle, predsjedavajuća i vijećnici Gradskog vijeća Tuzla, te predstavnici boračkih i drugih organizacija civilnog društva, odali su poštovanje i položili vijence pred spomen obilježja na Slanoj banji, svima koji su dali živote za domovinu Bosnu i Hercegovinu, u narodno-oslobodilačkom ratu 1941.-1945., odbrani od agresije 1992.-1995. godine, te civilnim žrtvama rata.

 

Delegacija Grada Tuzle, sačinjena od predstavnika aktuelne i vlasti iz 1992. godine položila je vijenac na Spomen ploču na ulaz u zgradu nekadašnjeg Radničkog univerziteta Tuzla, danas dvorane Kaleidoskop, u kojoj je održana sjednica Skupštine opštine Tuzla 4.4.1992. godine,

 

Nakon odavanja poštovanja i polaganja cvijeća, u sali Narodnog pozorišta Tuzla, održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj su govorili predsjedavajuća Gradskog vijeća, Nataša Perić i gradonačelnik, dr.sc. Zijad Lugavić.

U uvodnom obraćanju predsjedavajuća Gradskog vijeća Nataša Perić, istakla je:” Jedinstvo građana Tuzle bez obzira na nacionalnu pripadnost, 1992. Godine treba da služi kao primjer svima kako se bori protiv fašizma i agresije na jednu zemlju. S toga, nikada nećemo zaboraviti naše hrabre Tuzlanke i Tuzlake koji su dali živote za odbranu našeg grada i države. Veoma je važno da se obilježavanjem značajnih datuma iz lokalne istorije, odužimo svima koji su dali živote da bi današnje i buduće generacije živjele u miru i slobodi, ali i braniteljima koji su preživjeli, ali su direktnim učešćem u ratnim dešavanjima, svoje živote doveli u opasnost.”

 

Gradonačelnik Lugavić u svom obraćanju istakao je značaj 4. aprila, Dana odbrane od agresije Tuzle, te kazao:”Četvrti april neoboriv je dokaz da građani BiH ne samo da mogu živjeti i raditi zajedno, već da su u stanju biti jedinstveni i u najtežim vremenima. Četvrtog aprila 1992. godine, odbornici Skupštine opštine Tuzla su, kao članovi osam različitih stranaka, kao odbornici iz osam različitih nacionalnosti, obezbjedili potpuno političko jedinstvo u cilju odbrane grada Tuzle i Bosne i Hercegovine, te jednoglasno donijeli Odluku o organizovanju odbrane Tuzle i pružanju otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Političko jedinstvo i odlučnost Skupštine opštine Tuzla, pretvorilo se političko jedinstvo skoro svih građana i njihovu odlučnost, da po svaku cijenu odbrane Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu. Mi smo se protiv fašizma borili antifašizmom, protiv povrede ljudskih prava njihovom zaštitom, protiv pokušaja rušenja Ustavom i zakonima utvrđenih principa borili smo se njihovom energičnom odbranom. Samo jedinstvo, zasnovano na principima jednakosti i zaštite ljudskih prava svih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku, političku, polnu i svaku drugu pripadnost, može biti uslovom očuvanja društvenih i političkih vrijednosti bosanskohercegovačkog društva. Tuzla je to potvrdila. 4. april je dan trijumfa jedinsta tuzlanskih i bosanskohercegovačkih različitosti. Građankama i građanima Tuzle nikada nećemo zaboraviti hrabrost, sabranost i dostojanstvo koje su sačuvali sve ove godine. Nikada se nećemo moći odužiti onima koji su svoje živote i svoje zdravlje uložili u mir i slobodu. Hvala Vam dragi moji sugrađani i sugrađanke jedine nam Bosne i Hercegovine što odbraniste ideju Tuzle, Bosne i Hercegovine, i samu Bosnu i Hercegovinu.”

U umjetničkom dijelu svečane sjednice učestvovale su sopranistica Dženana Huseinagić i pijanistica Dženana Šehanović Sarajlić, koje su izvodile poznate bosanskohercegovačke sevdalinke.

Na vrh