Aktuelno

U Tuzli obilježen 15.maj – Dan odbrane grada

Delegacije Grada Tuzle, predstavnici boračkih organizacija i sudionici odbrane Tuzle, položili su u povodu Dana odbrane grada cvijeće na spomen obilježju na Brčanskoj Malti stradalim žrtvama 15. maja 1992.godine.

-Mi smo svi ponosni  što smo uspjeli odbraniti Tuzlu i  živote nedužnih građana, jer im je bila predviđena sudbina isto kao i žrtvama u Prijedoru, Srebrenici, Biljeljini i Vlasenici. Moramo znati da istina može biti samo jedna. Mi smo ovdje u Tuzli odbranili živote građana od one sudbine koja im je bila namijenjena od strane agresora – kaže Mirza Ahmić, predsjednik Organizacije demobilisanih boraca Grada Tuzle.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović  kaže da se na Brčanskoj Malti  dogodila najveća bitka za odbranu ovog grada.

-Šta mislite da nisu bili spašeni,  jer je to bila vojska pod vodstvom Ratka Mladića?!  Dogodilo bi se isto ono što se dogodilo Srebrenici ili Višegradu. Zahvaljujući policajcima ovog grada i braniocima Tuzle, takva tragedija je spriječena. Prema njima trebamo njegovati vječitu zahvalnost jer su spasili živote ljudi – kaže gradonačelnik  Imamović.

Dodaje da odgovorni za ovaj zločin nisu nikada odgovarali, a glavnim akterom, odnosno krivcem za  predmet poznat kao „Tuzlanska kolona“ smatra tadašnjeg generala JNA Mileta Dubajića.

-Mile Dubajić je najodgovorniji, jer je predvodio tu paravojsku. On je „natovario“ vojnike na kamione koji su mu povjereni, „natovario“ gorivo, „natovario“ municiju i onda su se dogodile velike eksplozije kada je poginulo mnogo ljudi. On je odgovoran za napad na Tuzlu – kaže Imamović.

Selim Bešlagić, koji je 1992. godine obnašao funkciju gradonačelnika Tuzle, istaknuo je danas da je 15.maja datum koji se treba obilježavati kao Dan odbrane grada u kojemu su sudjelovali svi građani bez obzira na nacionalnu pripadnost.

-Čak je i Tužilaštvo Srbije reklo da je ovo bio jedan legalan potez u kojem nije bilo ratnih zločina. Drugim riječima mogu reći da naša priča i naša borba je bila dugotrajna i mukotrpna, ali na kraju je rezultirala istinom. Meni bi bilo drago ukoliko bi ta istina došla i do druge strane i da jednostavno otvorimo proces  „15.maj“ protiv Dubaića kao organizatora izvlačenja vojnih jedinica, jer nije postupio onako kako se trebalo postupiti i koji je i sam na suđenju Iliji Jurišiću rekao da je kriv. Međutim, to ostavljam pravosudnim organima – rekao je Bešlagić.

Pripadnici Stanice javne bezbjednosti Tuzla uspjeli su odbraniti grad od neprijatelja 15. maja 1992. godine, a taj datum postao je jedan od najznačajnijih datuma u historiji grada.

Na vrh