Eventi

U Tuzli najavljena promocija knjige „Tjelesna svjesnost u košarci“

U izdanju Edukacijskog fakulteta Univerziteta u Travniku iz štampe je izašla knjiga „Tjelesna svjesnost u košarci“ tuzlanskih profesora Alije Biberovića i Damira Ahmića, čija je promocija najavljena za idući petak u Tuzli.

U knjizi su sublimirana iskustva i naučna saznanja autora o košarci kao jednom od najpopularnijih sportova u svijetu.

– Knjiga asocira na poseban osvrt vezan za edukaciju u košarci. Ovo je, da tako kažem, jedan holistički pristup u sportu, koji je neizmjerno bitan za najveće domete. Specifičnost knjige krije se u određivanju karakteristika ličnosti, koje određuju naš put, bez obzira da li on bio u igračkom ili trenerskom smislu. Naravno, tu je neizostavan i obrazovni modus, potkovan pedagoškim i psihološkom principima koji se velikim djelom naznačeni u ovoj knjizi – kaže za Fenu jedan od autora, Damir Ahmić.

Koautor Alija Biberović, koji je u košarci prošao sve faze, od igrača do trenera i selektora ženske reprezentacije BiH, pa sveučilišnog profesora, kaže za Fenu da je knjiga namijenjena svim ljubiteljima košarke.

– Pri tome mislim prvenstveno na igrače i trenere, ali i sve ljude koji su makar djelićem u ovom sportu, a sve da bi ga bolje razumjeli. Tehnika i taktika nije ono što se misli, samo izgled, nego je veza između uma i elemenata pokreta koji se kasnije usavršavaju – naglašava profesor Biberović.

Na promociju knjige, 15. februara u Kongresnoj sali hotela „Tuzla“, najavljen je dolazak mnogih poznatih osoba iz svijeta košarke i sporta uopće. O knjizi će, osim autora, recenzenata i promotora, govoriti košarkašica Razija Mujanović i istaknuti trener Velimir Gašić, dok će se posjetiocima putem linka obratiti trener Damir Mulaomerović.

Promocija knjige najavljena je za 18 sati.

Na vrh