Aktuelno

U Tuzli mirni protest dijaliziranih bolesnika, traže usvajanje izmjena zakona

Ispred Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla jutros je održan mirni skup predstavnika Udruženja dijaliziranih i svih transplantiranih bolesnika Tuzlanskog kantona s kojeg je ukazano na nužnost usvajanja izmjena federalnog zakona o transplantaciji organa/tkiva.

Poručili su da bi se ovim izmjenama trebalo omogućiti povećanje broja transplantacija u FBiH i bolji uvjeti u dijaliznim centrima u kojima se, kako su kazali, trenutno koristi zastarjela aparatura.

Jedna od dijaliziranih pacijentica u Tuzlanskom kantonu, koja se jutros odbila priključiti na aparat za dijalizu, jeste i Suada Husejnović-Kikanović koja je 15 godina na dijalizi.

-Pola svog života sam provela ovisna o aparatu, danas nisam otišla na dijalizu, jer želim biti podrška svim pacijentima u FBiH koji su se danas isključili – kazala je.

Ističe da je 15 godina na listi za kadaveričnu dijalizu te da se priprema za transplataciju bubrega u Francuskoj.

-Mi se borimo od 2003. godine i nastavit ćemo borbu za svoja prava – poručila je.

Samira Bečić iz Tuzle na dijalizi je 19 godina, a imala je dvije neuspješne transplantacije bubrega.

-Prvu transplantaciju sam radila u Indiji, a drugu 2006. godinu u Beču, mama je donirala bubreg kao zamjenu, međutim nakon deset dana je došlo do odbacivanja i ponovo vraćanje na dijalizu. Od tada sam na listi čekanja u Austriji – kazala je Bečić, dodavši da njenu situaciju usložnjava i problem s antitijelima i jetrom.

Pacijente s područja TK danas su u Tuzli podržali i predstavnici Udruženja transplantiranih i osoba koje čekaju transplantaciju “Nada” iz Zvornika i Udruženja dijaliziranih iz Doboja.

Oko 2000 ljudi u Federaciji BiH je na dijalizi. Mnogi od njih čekaju transplantaciju i zbog neusvajanja izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa/tkiva moraju plaćati liječenje van granica BiH.

Na vrh