Politika

U Tuzli formirana boračka stranka „BORAČKO- PATRIOTSKA UNIJA“

Prije desetak dana  objavili smo  informaciju da je formiran Inicijativni Odbor za formiranje političke partije „ BORAČKO- PATRIOTSKA UNIJA“  na čijem čelu je Omer Isović, RVI iz Tuzle i aktivista za prava boraca. On je u srijedu na osnivačkoj skupštini kojoj je prisustvovalo 60 aktivista izabran za predsjednika BPU.

BPU je politička partija koja će okupljati borce, mlade,  obespravljene radnike i sve patriote koji su nezadovoljni postojećim stanjem u državi i koji žele mijenjati stvari na bolje. Ističemo i da je BPU već dobila ogromnu podršku boraca kad smo objavili i prvu ekskluzivnu informaciju o formiranju boračke stranke.

Kontaktirali smo gospodina Isovića koji nam je najavio press konferenciju za ponedjeljak 26. Mart, te je za rekao par detalja o Osnivačkoj skupštini:

„Oformljen je i Odbor za Tuzlu sastavljen od prekaljenih boraca, djece šehida dobitinka najvećih ratnih priznanja  te mladih,  jer oni su ta snaga koja treba da zajedno sa nama pokrene ovu zemlju.“, istakao je Isović, a neka od imena koje smo uspjeli saznati su Refik Hurić (bivši komandir čete pri 250. i 251. brigadi, Fadil Mehmedović bivši maloljetni borac čija su dva brata  posthumno nosioci najvećeg odlikovanja ZLATNI LJILJAN). Ostali članovi inivijativnog odbora za Tuzlu će biti predstavlejni u ponedjeljak na  zakazanoj press konferenciji.

„Radi se već uveliko i na formiranju  Inicijativnog odbora Odbora  u kantonu Sarajevo , što će biti realizovano odmah nakon registracije stranke.“, najavljuje Isović.

Na naše pitanje da li će BPU podržati  zahtjeve boraca, Isović odgovara: „Ne samo da ćemo podržati,  i u  našem Statutu stoje tačno navedeni ciljevi,  a to su između ostalog: borba za prava boračkih kategorija  i kroz objavu registra branitelja ali i borački dodatak za sve, i drugi zahtjevi oko kojih se mi svi borci slažemo. Mi tačno znamo kako obezbijediti borački dodatak za sve borce, na što ova nesposobna vlast ni dan danas nema rješenje ni odgovora.“

Da li će u BPU biti mjesta za predstavnike sadašnjih boračkih organizacija?

„Ne znam hoće li se moj odgovor  nekome svidjeti ili ne ali biću decidan: dosta predstavnika boračkih organizacija je pod skutima vladajućih stranaka, neki su i na njihovim listama, tako da ako su htjeli nešto uraditi za ovu populaciju mogli su. A  mi vidimo da nisu. Čast izuzecima, ali  njih je manje od 10% koji su se zaista zalagali za borce“, ističe na kraju Omer Isović.

Na vrh