Tuzla

U Tuzli djelatnici Uprave za indirektno oporezivanje oduzeli vino, duhan i tekstil u vrijednosti preko 200.000 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Regionalni centar Tuzla, u nekoliko odvojenih akcija na nekoliko lokacija uz saradnju sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog Kantona oduzeli veću količinu skupocjenih vina, duhana i tekstila u vrijednosti od oko 206.000 KM.

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla, u saradnji sa policijskim službenicima MUP TK-a, Policijska uprava Tuzla, u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH izvršili su pretres poslovnih prostorija pravnog subjekta koji se bavio prodajom alkoholnih pića. Prilikom izvršenog pretresa  pronađena je 631 boca skupocjenih vina bez akciznih markica, kao i dokumentacija o nedozvoljenom poslovanju.

Na osnovu prikupljenih informacija službenici RC Tula, GSKP, izvršili su privremeno oduzimanje predmeta od samostalnog preduzetnika sa područja RC Tuzla za koje nije postojala zakonom propisana dokumentacija. Naime, na osnovu raspoloživih informacija o neregularnostima u poslovanju određenih fizičkih osoba izvršili su provjeru prometa i porijekla roba na dvije lokacije. Tom prilikom pronašli su veću količinu robe stranog porijekla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija (trenerke, dukserice, i sl.) tj. 2.124 komada.

Također, službenici RC Tuzla, u saradnji sa policijskim službenicima MUP TK-a, Policijska uprava Gradačac, kod dvije fizičke osobe pronašli su veću količinu duhana, koji nisu bili obilježeni na zakonom propisani način. Ukupna količina oduzetog sitno rezanog duhana je 190 kg.

Prema preliminarnoj procjeni, ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi oko 206.000 KM.

Za utvrđene nezakonitosti, protiv počinilaca će biti provedeni postupci u skladu sa važećim prekršajnim zakonodavstvom.

U okviru preduzimanja mjera, radnji i aktivnosti prilikom provođenja ove operativne akcije korištena je specijalizirana oprema i vozila donirana UIO od Ambasade SAD putem Programa EXBS i UNODC-a.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdje se nelegalno prodaju cigarete i duhan, saopćeno je Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Na vrh