Statut Grada Tuzle koji je usvojen u maju 2021. godine, propisuje da će “u roku do šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog Statuta, Gradsko vijeće donijeti odluku o uređivanju izbornog procesa za savjete mjesnih zajednica”, međutim prošla su 22 mjeseca, a odluke, a kamoli izbora u mjesnim zajednicama, još nema.

Odbijena odluka

– Statut je jasno propisao da se savjeti mjesnih zajednica biraju na direktnim izborima. Izborni proces mora se urediti odlukom Gradskog vijeća, a te odluke nema, pa tako nema ni izbora. Moj pravni tim je sačinio je nacrt odluke, međutim, većina u Vijeću odbila je da bude uvrštena na dnevni red posljednje sjednice – kaže Omer Berbić, vijećnik Naše stranke u GV Tuzla.

Grad Tuzla ima 40 mjesnih zajednica, a savjeti broje sedam ili pet članova, zavisno od broja stanovnika. Radi se o velikom broju pozicija, koje nisu popunjene u skladu sa Statutom Grada.

– Ili ćemo poštovati zakone i akte ove države ili nećemo. Ako ih mi ne poštujemo, onda nemamo pravo ništa reći ni unutrašnjim ni vanjskim neprijateljima ove države. A u Tuzli Gradsko vijeće evidentno ne poštuje Statut koji je samo jednoglasno donijelo – zaključuje Berbić.

Vijećnik Stranke demokratske akcije prof dr. Zijah Rifatbegović, koji je podržao je prijedlog Berbićev prijedlog, kaže da mu nisu jasni razlozi da se odbaci nešto što je obaveza po gradskom Statutu.

– To je jedan od glavnih razloga za usvajanje Statuta, da se mjesne zajednice dovedu u red, da odgovornost preuzmu ljudi koji u njima žive, koji znaju potrebe građana. Imamo jedan nemar onih koji su to obavezni provesti, ali i građana koji su prihvatili da od toga nema ništa. Imam osjećaj da su građani izgubili povjerenje u lokalnu zajednicu, jer je mogućnost da njome upravljaju na neki način otuđena i to traje godinama – kaže Rifatbegović.