Aktuelno

U TK još nisu zabilježene velike oscilacije u broju oboljelih od gripe

U oktobru prošle godine i u Tuzlanskom kantonu počeo je nadzor nad širenjem virusa gripe i bolesti sličnih gripi.

U toku je 19. od 40 predviđenih sedmica za praćenje pomenutog stanja u TK za šta je primarno zadužen kantonalni Zavod za javno zdravstvo.

U posmatranom periodu, na bazi podataka iz 13 Domova zdravlja u Kantonu, zabilježena su 4.573 slučaja oboljenja sličnih gripi, a evidentirano je i 9.315 slučajeva akutne respiratorne infekcije.

Epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona prim. dr. Blaško Topalović naveo je da je dosad 67 osoba bilo hospitalizirano zbog osnovne bolesti koja je pogoršana gripom, ili se radilo samo o gripi.

– Sada dominira virus gripe tip A, dok je u isto vrijeme prošle godine dominantan bio tip B – pojasnio je Topalović.

Kod 22 testirana bolesnika potvrđen je virus tipa A dok nema nijednog oboljelog sa virusom tipa B, a utrošena je velika količina od ove godine nabavljenih 5.500 doza vakcina.

Topalović je precizirao da je ostalo manje od 70 doza, što ga je prijatno iznenadilo, te dodao da se i dalje moguće vakcinisati.

U Zavodu ne očekuju značajnije povećanje broja oboljelih od gripe ukoliko se građani pridržavaju preporuka iako, primjera radi, nastavak školske godine pogoduje širenju virusa. Bitno je i praćenje stanja, odnosno aktivnosti virusa gripe u bližem okruženju, te utrošak preostalih doza vakcina pogotovo kada se radi o starijim osobama i bolesnicima.

Na vrh